"Dobar susjed-siguran stan" - Susjedstvom protiv kriminala

Slika \PU_SK\slike\nn pocinitelj letak II.png

Pozivaju se građani da se međusobno poštuju te da zajedno pridonose većoj sigurnosti gradeći most tolerancije i njegujući dobrosusjedske odnose

Policija ne može spriječiti sve kažnjive radnje, jer fizički ne može biti na svakome mjestu, ali čovjek nije otok i svatko od nas živi u zajednici, pa nam susjedi mogu biti dragocjeni i u prevenciji kažnjivih radnji. Neupitno je da kod pažljivih susjeda provalnici i prevaranti imaju minimalne izglede. Imajte svog budnog susjeda, osobu od povjerenja koja će vam prazniti sandučić i obilaziti dom, dok ste duže odsutni.

Poticanje susjedskog, neformalnog nadzora, odnosno građana da pomažu jedni drugima i da uz policiju budu čuvari imovine, koji će joj javljati o sumnjivim pojavama u svojim četvrtima i općinama, bit je prevencije i suradnje zajednice i njezine policije. Na taj način kristalizira se i primarna važnost takvog suživota, koja leži u jednostavnoj činjenici da pomažući policiji, pomažemo sebi i drugima.  

Ideja se temelji na preuzimanju odgovornosti za druge, međusobnom poznavanju susjeda, potrebi da zaštite jedni druge, interveniraju u ime drugih te dojave policiji ako primijete nešto sumnjivo. No, cilj susjedskog nadzora nije samo motrenje i dojavljivanje, već i uočljivost. Aktivnim sudjelovanjem u svom susjedstvu kroz interes za susjede i važne lokalne teme, boravkom i druženjem u obližnjim parkovima, ulicama i dvorištima, činimo naše susjedstvo neprivlačnijim i manje interesantnim za bilo koju vrstu kriminala.
 
Osim na provale u stanove, susjedski se nadzor odnosi i na provale svugdje gdje se nalazi imovina naših susjeda i poznanika (šupe, garaže, vozila na zajedničkim parkiralištima i sl.), kao i na kretanje nepoznatih osoba po stubištima ili dvorištima radi potencijalnih prevara.

Jačanjem svijesti da smo okruženi prijateljima, smanjuje se i strah od kriminala te poboljšavaju odnosi s policijom, koja kontinuirano u sklopu svojih preventivnih aktivnosti građane educira, informira, dijeli letke i brošure te individualno savjetuje o preventivnom samozaštitnom ponašanju.