Tjedna analiza prometa - 24 prometne nesreće i 350 prometnih prekršaja

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 31. kolovoza do 6. rujna, na području Policijske uprave šibensko-kninske su se dogodile 24 prometne nesreće, 5 s ozlijeđenim osobama i 19 s materijalnom štetom, a u tim prometnim nesrećama 3 osobe su lakše i 5 teže ozlijeđene

Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 19, se dogodilo na području Šibenika i Vodica i to 4 s ozlijeđenim osobama i 15 s materijalnom štetom, a u ovim prometnim nesrećama su 4 osobe teže i 3 lakše ozlijeđene. Na području Drniša dogodile su se 4 prometne nesreće, od toga 1 s 1 teže ozlijeđenom osobom i 3 sa materijalnom štetom, a na području Knina se dogodila 1 prometna nesreća s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila – 22 i nepoštivanje prednosti prolaska – 2, a pregledom događanja prometnih nesreća po satima, ove prometne nesreće su se dogodile u vremenima od 8,00 - 10,00 sati – 10, 10,00 - 12,00 sati – 10 i 12,00 - 14,00 sati – 2.  Nadalje, gledano prema danima u tjednu ove prometne nesreće najčešće su se događale u srijedu i nedjelju – 10 i u četvrtak – 4.  
 
U proteklom tjednu je utvrđeno i sankcionirano ukupno 350 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (165), sigurnosni pojas (47), nepropisno uključivanje i isključivanje (18), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (13), upotreba mobilnog telefona tijekom vožnje (6) i tako dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 26 vozača i 17 vozila.
    
Osim toga, 6. rujna oko 14,05 sati na autocesti A1, u blizini odmorišta Krka, zabilježena je najveća brzina kretanja od 214 km/h, 42 godišnjeg talijanskog državljanina, koji je upravljao osobnim automobilom Porsche talijanskih registracijskih oznaka. Vozaču je na mjestu prekršaja naplaćena novčana kazna u iznosu od 4.000 kuna uz zabranu upravljanja vozilima B kategorije na području RH u trajanju od mjesec dana.
 
Nadalje, 5. rujna oko 21,00 sat u Uzdolju, 35-godišnji vozač pod utjecajem alkohola, upravljao je osobnim vozilom marke Volkswagen, šibenskih registracijskih oznaka, i skrivio prometnu nesreću. Tom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 1,61 g/kg alkohola u organizmu. Protiv vozača je podnijet Optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.

Obzirom na statističke pokazatelja, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Pisane vijesti