Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 29. svibnja do 4. lipnja 2023.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 29 prometnih nesreća od kojih 5 s 3 teže i 12 lakše ozlijeđenih osoba i 24 s materijalnom štetom

FOTO: Ilustracija
 
Od ukupnog broja prometnih nesreća njih 19 se dogodilo na području Šibenika i Vodica od kojih 3 s 2 teže i 4 lakše ozlijeđene osobe i 16 s materijalnom štetom. Na području Drniša se dogodilo 5 prometnih nesreća od kojih 1 s 8 lakše ozlijeđenih osoba i 4 s materijalnom štetom, a na području Knina 5 prometnih nesreća od kojih 1 s 1 teže ozlijeđenom osobom i 4 prometne nesreće s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su dominantni uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja – 28 te nepoštivanje prednosti prolaska – 1.

U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 500 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (355), nekorištenje sigurnosnog pojasa (45), nepropisno uključivanje/isključivanje iz prometa (39), upravljanje pod utjecajem alkohola (25), tehnička neispravnost vozila (29) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 25 vozača i 11 vozila.
 
Između svih prekršaja prekoračenja brzine izdvajamo dva na autocesti A-1 od 9. lipnja:
- u 14,45 sati zaustavljen je i prekršajno kažnjen 48-godišnjak koji je upravljao Audijem švicarskih registarskih oznaka čija je zabilježena najveća brzina kretanja od 203 km/h. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 660 eura,
- u 14,55 sati zaustavljen je i prekršajno kažnjen 55-godišnjak koji je upravljao Alfa Romeom zagrebačkih registarskih oznaka čija je zabilježena najveća brzina kretanja od 203 km/h. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 660 eura.
 
Izdvajamo i dva događaja iz prometa:
- od 9. lipnja kad se oko 11,45 sati u Skradinu dogodila prometna nesreća na način da se 58-godišnji srpski državljanin osobnim automobilom šibenskih registarskih oznaka uključivao u promet sa sporedne ceste, a da pritom nije propustio sva vozila kojom prilikom je udario u osobni automobil karlovačkih registarskih oznaka i udaljio se s mjesta događaja. Ubrzo je pronađen te mu je izmjerena koncentracija od 2,63 g/kg alkohola u organizmu. Uz Optužni prijedlog je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku gdje je kažnjen novčanom kaznom od 1.700 eura kao i zabranom upravljanja vozilima „B“ kategorije u trajanju od 12 mjeseci,
- od 11. lipnja u noćnim satima u Kninu kad je 51-godišnjak osobnim automobilom srpskih registarskih oznaka izazvao lakšu prometnu nesreću na način da je neopreznim manevrom i vožnjom unatrag udario u parkirani automobil. Vozač je odbio ponuđeno testiranje na alkohol i droge/lijekove te je prilikom postupanja vrijeđao i omalovažavao policijske službenike. Uz Optužni prijedlog je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku gdje mu je Rješenjem određeno zadržavanje u zatvoru u trajanju od 15 dana.
 
Napominjemo da je u prvih pet mjeseci 2023.g. povećan broj prekršaja u prometu za 38,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to povećanje prekršaja brze vožnje za 91,3% (4680 u odnosu na 2447) kao i nekorištenje sigurnosnog pojasa za 15,6% (1478 u odnosu na 1278).
 
Obzirom na povećan broj prometnih prekršaja, prvenstveno brze vožnje i nekorištenja sigurnosnog pojasa, ali i vožnje pod utjecajem alkohola/droga što dovodi do teških posljedica u prometnim nesrećama, policija će u narednom razdoblju dodatno pojačati postupanje po prometnoj problematici te će kako najavljenim tako i izvanrednim akcijama u prometu djelovati preventivno i represivno budući da velik broj recidivista, bez obzira na prethodna zaustavljanja, privođenja i kazne, nastavljaju upravljati vozilima svih vrsta i svjesno krše propise te su opasnost na cestama.

Priopćenja