Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\policija 14.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 27. ožujka do 2. travnja 2023.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 26 prometnih nesreća od kojih 1 s 2 smrtno stradale osobe, 8 s 3 teže i 13 lakše ozlijeđenih osoba i 17 s materijalnom štetom

FOTO: Ilustracija
 
Od ukupnog broja, 20 prometnih nesreća se dogodilo na području Šibenika i Vodica i to 7 s 2 teže i 13 lakše ozlijeđenih osoba te 13 s materijalnom štetom, na području Drniša dogodile su se 2 prometne nesreće s materijalnom štetom dok su se na području Knina dogodile 4 prometne nesreće od kojih 1 s 2 smrtno stradale osobe, 1 s 1 teže  ozlijeđenom osobom i 2 s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su dominantni uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja – 24 te nepoštivanje prednosti prolaska – 2.

U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 440 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (275), nekorištenje sigurnosnog pojasa (875), nepropisno uključivanje/isključivanje iz prometa (52), upravljanje pod utjecajem alkohola (12), upotreba mobilnog telefona tijekom vožnje (11) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 15 vozača i 6 vozila.
 
 
Između svih prekršaja izdvajamo od 2. travnja kad su oko 2,17 sati policijski službenici u Šibeniku zaustavili osobno vozilo Renault šibenskih registarskih oznaka koji je upravljao 24-godišnjak kojem je izmjerena koncentracija od 0,51 g/kg alkohola u organizmu, bio je pozitivan na test na droge/lijekove, odbio je davanje uzoraka za analizu te je izručio 0,6 grama droge marihuane. Uz Optužni prijedlog vozač je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku gdje je novčano kažnjen s 1.900 eura kao i zabrana upravljanja vozilima „B“ kategorije u trajanju od 2 mjeseca.
 
Obzirom na povećan broj prometnih nesreća policija će u narednom razdoblju dodatno pojačati postupanje po prometnoj problematici, prvenstveno i dalje problematici brze vožnje te će kako najavljenim tako i izvanrednim akcijama u prometu djelovati preventivno i represivno budući da velik broj recidivista, bez obzira na prethodna zaustavljanja, privođenja i kazne, nastavljaju upravljati vozilima svih vrsta i svjesno krše propise te su opasnost na cestama.

Priopćenja