Tjedna analiza stanja u prometu - 14 prometnih nesreća i 400 prometnih prekršaja

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 17. do 23. svibnja 2021.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 14 prometnih nesreća, od kojih 4 s 6 teško i 1 lakše ozlijeđenom osobom i 10 s materijalnom štetom

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 17. do 23. svibnja 2021.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 14 prometnih nesreća, od kojih 4 s 6 teško i 1 lakše ozlijeđenom osobom i 10 s materijalnom štetom.
 
Većina prometnih nesreća se dogodila na području Šibenika, odnosno njih 10, od kojih 3 s 3 teže ozlijeđene osobe te 7 s materijalnom štetom. Na području Drniša su se dogodile 3 prometne nesreće, od kojih 1 s 1 lakše ozlijeđenom osobom te 2 sa materijalnom štetom dok se na području Knina dogodila 1 prometna nesreća s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća su nepropisno kretanje po kolniku – 5, nepoštivanje prednosti prolaska -1, nepropisna brzina kretanja vozila - 2 i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti -2.
 
U proteklom tjednu utvrđena je i sankcionirano ukupno 400 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (273), nekorištenje sigurnosnog pojasa (46), nepropisno uključivanje i isključivanje (15), upravljanje pod utjecajem alkohola (6), i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 16 vozača i 11 vozila.
                       
Između svih prekršaja prekoračenja brzine, izdvajamo tri na autocesti A-1 kada su zatečeni i prekršajno kažnjeni vozači čija je brzina vožnje bila preko 200 km/h:
- 18. svibnja u 16,10 sati 47-godišnjem njemačkom državljaninu zabilježena je najveća brzina kretanja od 246 km/h, a upravljao je osobnim automobilom Porsche njemačkih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 6.000 kuna,
- 18. svibnja u 16,10 sati 55-godišnjem slovenskom državljaninu je zabilježena najveća brzina od 226 km/h, a upravljao je osobnim vozilom BMW slovenskih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 6.000 kuna,
- 22. svibnja u 15,50 sati 72-godišnjem hrvatskom državljaninu je zabilježena najveća brzina od 229 km/h, a upravljao je osobnim vozilom Mercedes dubrovačkih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 6.000 kuna.
 
Također, proteklog vikenda (22./23. svibnja od 21,00-04,00 sati) provodila se akcija usmjerena na suzbijanje prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača, kao i na ostale prekršaje kojom prilikom je zaustavljeno i kontrolirano ukupno 65 vozila i 68 osoba a utvrđena su 23 prekršaja, od kojih izdvajamo upravljanje pod utjecajem alkohola -6, nekorištenje sigurnosnog pojasa -4, nepropisna brzina -2, nepropisna brzina u naseljenom mjestu - 2.
  
Obzirom na statističke pokazatelje, na i dalje posebno velik broj zatečenih vozača u vožnji nepropisnom brzinom, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, korištenja sigurnosnog pojasa, da ne voze ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, kao i da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola ili tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Priopćenja