Tjedna analiza prometa - 490 prometnih prekršaja

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Tijekom proteklog tjedana, odnosno u vremenskom razdoblju od 13.-19. srpnja na području Policijske uprave šibensko-kninske su zabilježene 33 prometne nesreće

Od ukupnog broja prometnih nesreća se dogodilo na području Šibenika i Vodica, od kojih 3 s ozlijeđenim osobama u kojima su 4 osobe zadobile lakše tjelesne ozlijede i 22 s materijalnom štetom. Na području Knina se dogodilo 6 prometnih nesreća, od čega 3 s ozlijeđenim osobama u kojima je 1 osoba zadobila teške, a 4 osobe lakše tjelesne ozlijede,  3 prometne nesreće s materijalnom štetom, dok su se na području Drniša dogodile 2 prometne nesreće, 1 u kojoj je 1 osoba zadobila lakše tjelesne ozlijede i 1 s materijalnom štetom.

Uzrok navedenih prometnih nesreća je nepropisna brzina - 10, prednost prolaska - 5, nedovoljna udaljenost – 3, nepropisna vožnja unazad - 4, nepoštivanje svjetlosnog znaka – 1, nepropisno uključivanje – 3, nepropisno kretanje po kolniku – 4, te ostao - 3.

Tijekom tjedna utvrđeno je i sankcionirano 490 prometnih prekršaja, među kojima 261 nepropisne brzine, 58 nekorištenja sigurnosnog pojasa, 28 upravljanja pod utjecajem alkohola, 25 nepropisno uključivanje/isključivanje, 13 tehničkih neispravnosti vozila, 12 nekorištenje zaštitne kacige,  4 upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 4 upravljanja vozilom pod zabranom i dr.
Zbog počinjenih prekršaja iz prometa su isključena 44 vozača i 13 vozila.

Najveća tjedna izmjerena  koncentracija alkohola u organizmu od 1,98 g/kg izmjerena je dana 15. srpnja oko 22 sata, u Šibeniku, kod 31-godišnjeg vozača, koji je upravljao osobnim automobilom Škoda, šibenskih registracijskih oznaka. Vozač je na mjestu prekršaja uhićen i zadržan u posebnim prostorijama policije do otriježnjenja i protiv njega će biti podnesen Optužni prijedlog.

Osim toga, 16.srpnja oko 21,30 sati, izmjereno je najveće tjedno prekoračenje brzine kretanja vozila, i to na autocesti A-1, gdje je brzina prometnim pravilom ograničena na 130 km/h, 30-godišnji grčki vozač, koji je upravljao osobnim automobilom Audi, njemačkih registarskih oznaka kretao se brzinom od 230 km/h. Vozaču je na mjestu prekršaja, uz  Prekršajni nalog, naplaćena novčana u ukupnom iznosu od 9 500 kuna.
 
Ulaskom u središte turističke sezone na prometnicama se povećava promet svih vrsta vozila, pa tako i motocikala i mopeda. Zbog toga ovom prilikom upozoravamo vozače mopeda i motocikla da se pridržavaju prometnih propisa, a vozače ostalih vozila da pripaze na tu kategoriju sudionika u cestovnom prometu, prije svega da im ne oduzimaju prednost prolaska jer su te greške ostalih vozača u uzročnoj vezi sa nepropisnom brzinom kretanja vozača mopeda i motocikla zbog često dolazi do prometnih nesreća s najtežim posljedicama  

 

Priopćenja