Tjedna analiza prometa

Slika /PU_SK/SLIKE -novo/alkohol, formula za nesreću.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu, odnosno u vremenu od 14. do 20. listopada na našem području ukupno se dogodilo 24 prometne nesreće, od kojih 1 s poginulom osobom, 3 s ozlijeđenim osobama i 20 s materijalnom štetom. U tim nesrećama 1 je osoba smrtno nastradala, 2 osoba su teže ozlijeđene, a 6 osoba su lakše ozlijeđene

Foto: Ilustracija

Od ukupnog broja prometnih nesreća 15 ih se dogodilo na području PP Šibenik u kojima je 1 osoba zadobila teške ozlijede i 3 osobe lake ozlijede ; 4 na području PP Vodica u kojima je 1 osoba lakše ozlijeđena ; na području PP Knin dogodilo se 5 nesreća u kojima je 1 osoba smrtno stradala, 1 je teško, a 2 su lakše ozlijeđene ; a na području PP Drniš dogodila se 1 prometna nesreća sa materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća je nepropisna i neprilagođena brzina - 5, zatim oduzimanje prednosti prolaska - 3, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti - 2, nepropisno skretanje - 3, nepropisno pretjecanje - 2, nepropisna vožnja unazad - 4 i dr.
 
Gledajući po danima u tjednu najviše se nesreća dogodilo u ponedjeljak i petak - po 6, zatim u utorak, srijedu i subotu - po 3, četvrtak 2 i nedjelju 1. Po dobu dana najviše prometnih nesreća - 14, dogodile su se u vremenu od 13 do 18 sati.
 
U promatranom vremenu je protiv počinitelja prometnih prekršaja ukupno je poduzeto 324 mjera, od kojih je za istaknuti U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 324 prometnih prekršaja, od kojih nepropisna brzina 228, nekorištenje sig. pojasa 74, nekorištenje zaštitne kacige 4, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola 24, nepropisno uključivanje u promet 11, tehnički neispravno i neregistrirano vozilo 12, upravljanje vozilom prije stjecanja prava 3, upravljanje za vrijeme izrečene zaštitne mjere 2,nepropisno parkiranje 26 i dr.
 
Zbog počinjenih prekršaja  iz prometa isključeno 31 vozača i 9 vozila od kojih su 3 vozila upućena na izvanredni tehnički pregled, 11 osoba su zadržane do otrežnjenja, a  6 su osobe uhićene i dovedene prekršajnom sucu na žurni postupak.
 
Izdvajamo jedan događaja gdje je vozač poradi vožnje pod utjecajem alkohola uz optužni prijedlog priveden na sud :

Najveća koncentracija alkohola od 2,13 g/kg, izmjerena je dana 14. listopada u 19,45 sati u Kistanjama, kod 46-godišnjeg vozača osobnog automobila zadarskih registarskih oznaka. Vozač je uhićen i uz Optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja Zakona o sigurnosti prometa na cestama priveden prekršajnom sucu na žurni prekršajni postupak, koji mu je izrekao kaznu zatvora od 15 dana i odredio zaštitnu mjeru zabrane upravljanja vozilom od 6 mjeseci.
 
Napominjemo da od početka godine, usporedo s istim razdobljem prethodne 2023. godine na području PU  šibensko-kninske bilježimo povećanje nastradalih vozača i putnika na motociklima, a zbog povoljnih vremenskih uvjeta očekuje se da će se sezona vožnje motocikla produžiti do zimskih mjeseci, te apeliramo na vozače motocikla da odgovorno sudjeluju u prometu i koriste zaštitnu opremu kako bi sačuvali život i zdravlje ( kaciga, jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice).
  
Također, skrećemo pozornost i ostalim vozačima na pojačanu prisutnost motocikla, mopeda, i biciklista u prometu,  odnosno, pozivamo ih na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja, a posebice na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima.   

Priopćenja