Obilježen 5. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

  • Slika /PU_SK/Galerije/2022/NPSCP-natjecanje bicikl/IMG_5479.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Održano je natjecanje u spretnosti vožnje biciklom za učenike osnovnih škola na području županije, a najvještijima su se pokazali učenik osnovne škole " Juraj Šižgorića" i učenica osnovne škole "Vodice", koji su nagrađeni biciklima

FOTO:PU

Tijekom prvih devet mjeseci  2024.godine na području Policijske uprave šibensko-kninske evidentirano je 967 prometnih nesreća, što je u odnosu na isto razdoblje 2023.godine (905 prometnih nesreća) više za 6,9%, od čega je udio od 8,9% u kojima su sudjelovali motocikli.  

U devet mjeseci 2024. godine smrtno su stradale 3 osobe, manje za 70,0% nego  prošle godine (10), dok je smrtno stradalih motociklista bilo troje (2023), a u prvih 9-mjeseci 2024.godine nema stradalih motociklista. Teško ozlijeđenih osoba je manje nego prošle godine za 9,9%, a lakše ozlijeđenih je isti broj kao 2023.godini.

Broj prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama je veći za 6,3%, a broj prometnih nesreća sa materijalnom štetom je veći za 8,0%.

Uočljiv je podatak prema kojem je unatrag deset godina broj registriranih motocikala na području Policijske uprave šibensko-kninske povećan za 70% (5411), ali raduje podatak da se unatrag nekoliko godina (2018-2023) izrazito smanjio broj smrtno stradalih motociklista (vozači i putnici), a trend se nastavio i u ovoj godini.

Povodom obilježavanja nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa u Šibeniku na Trgu Pavla Šubića, policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske provodili su preventivno-edukativne i promidžbene aktivnosti o sigurnom sudjelovanju motociklista u prometu uz neposredan kontakt s posjetiteljima te su promicali poželjno i sigurno ponašanje motociklista u prometu.

Na postavljenom informativnom pultu dijelili su promidžbene materijale 5. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa te su kroz razgovor savjetovali i upoznavali vozače, ali i ostale sudionike u prometu sa zakonskim propisima i ukazivali na posljedice prometnih nesreća.

Na obilježavanju su sudjelovali i prestavnici moto kluba "Galeb" iz Šibenika te djelatnici Stanice za tehnički pregled vozila Šibenik.

Također je Policijska uprava šibensko-kninska u suradnji s Društvom pedagoga tehničke kulture Šibenik te tvrtke Top sport od 9 sati organizirala natjecanje učenika V. razreda osnovnih škola u spretnosti vožnje biciklom.

Ovakav način pristupa djeci i organiziranje natjecanja prvenstveno nosi jedan edukativni karakter gdje je djeci pokazano da je vještina bitnija od brzine, da je zaštitna oprema važna i da u prometu moraju biti pažljivi te dobro opremljeni kako bi bili vidljivi u svim vremenskim situacijama.

Iz osnovnih škola s područja županije natjecalo se ukupno 28 dječaka i 24 djevojčice, a najvještijima su se pokazali u kategoriji dječaka učenik osnovne škole" Juraj Šižgorića", a u kategoriji djevojčica učenica osnovne škole Vodice koji su nagrađeni biciklima, dok su drugo i treće plasirani nagrađeni prigodnim nagradama.
 

Pisane vijesti