Tjedna analiza prometa

Slika /PU_SK/SLIKE -novo/FOTO_ MUP-mjerenje brzine.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu, odnosno u vremenu od 22. do 28. srpnja na našem području ukupno se dogodilo 39 prometnih nesreća, 13 sa ozlijeđenim osobama i 26 sa materijalnom štetom, a u istima su 9 osoba lakše i 4 teže ozlijeđene

FOTO: ilustracija

Od ukupnog broja prometnih nesreća 21 ih se dogodilo na području Šibenika u kojima su 3 osobe zadobile teške ozlijede i 4 osobe lake ozlijede, 12 na području Vodica u kojima su 1 osoba teže i 4 osobe lakše ozlijeđene, na području Knina dogodile su se 2 nesreće  sa materijalnom štetom, na području Drniša dogodila se 1 prometna nesreća sa materijalnom štetom, dok su se na auto cesti A1 dogodile 3 prometne nesreće u kojima je 1 osoba lakše ozlijeđena.
 
Dominantni uzroci prometnih nesreća protekli tjedan je bili su nepropisna brzina - 11, zatim nepropisno kretanje vozila po kolniku - 9, vožnja unazad - 6 i ne držanje razmaka - 5.
 
Gledajući po danima u tjednu najviše se nesreća dogodilo u ponedjeljak - 9 i u petak - 7, zatim u četvrtak - 6, subotu - 5,  utorak, srijeda i nedjelja - po 4. Po dobu dana većina nesreća dogodila se u vremenu od 06 do 16 sati - 26.
 
U promatranom vremenu protiv počinitelja prometnih prekršaja ukupno je poduzeto 598 mjera, od kojih je za istaknuti nepropisna brzina - 267, nekorištenje pojasa - 74, nekorištenje kacige - 13, vožnja pod utjecajem alkohola - 28, nepropisno uključivanje u promet - 12,  tehnički neispravno i neregistrirano vozilo - 17, nepropisno pretjecanje - 5, upravljanje vozilom pod zabranom - 5, upravljanje prije stjecanja prava - 3. nepropisno parkiranje - 92 i dr.
 
Zbog počinjenih prekršaja  iz prometa isključeno 37 vozača i 15 vozila, 22 osobe su zadržane do otrežnjenja, a  14 su osoba uhićene i dovedene prekršajnom sucu na žurni postupak.
 
Izdvajamo  jedan događaj gdje je vozač privedeni na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku i jedan događaj gdje je vozaču izdan i naplaćen prekršajni nalog:
 
-dana 28. srpnja 12,55 sati na državnoj cesti D33 na području Knina, 54-godišnjak je upravljao  osobnim automobilom šibenskih registarskih oznaka, kojem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 2,10 g/kg. Vozač je uhićen i uz optužni prijedlog priveden na sud.

-dana 26. srpnja u 19,15 sati na auto cesti A1, 37 godišnji državljani Italije upravljao je osobnim automobilom mađarskih nacionalnih oznaka brzinom od 212 km/h. Vozači je izdan i naplaćen prekršajni nalog od 440 eura i naplaćeni troškovi postupka od 13,27 eura.
 
Obzirom na statističke pokazatelja, pozivamo Vas da putem svojih medija i nadalje opetovano upozoravate vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine i korištenje sigurnosnog pojasa, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da ne voze ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da koriste zaštitne kacige i upale svjetla na vozilu te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 
 
 

Priopćenja