Tjedna analiza prometa

Slika \PU_SK\slike\vijesti\policija 2.jpg

Tijekom proteklog tjedana, odnosno u vremenu od 15. do 21.lipnja, na području Policijske uprave šibensko-kninske se dogodilo 17 prometnih nesreća

Tijekom proteklog tjedana, odnosno u vremenu od 15. do 21.lipnja, na području Policijske uprave šibensko-kninske se dogodilo 17 prometnih nesreća, od kojih 10 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je 6 osoba zadobilo teške, a 7 osoba lakše tjelesne ozlijede i 7 prometnih nesreća s materijalnom štetom.
Od ukupnog broja 16 prometnih nesreća se dogodilo na području Šibenika i Vodica od kojih 9 s ozlijeđenim osobama u kojima je 6 osoba zadobilo teške, a 4 osobe lakše tjelesne ozlijede i 7 prometnih nesreća s materijalnom štetom. Na području Knina je zabilježena 1 prometna nesreće s ozlijeđenim osobama u kojoj su 3 osobe zadobile lakše tjelesne ozlijede, dok na području Drniša nije evidentirana niti jedna prometna nesreća.

Iz statističkih pokazatelja proizlazi da su uzroci ovih prometnih nesreća nepropisna brzina - 6, prednost prolaska - 1, nepropisno skretanje - 2, nepropisna vožnja unazad - 2, nepropisno pretjecanje -2, nepropisno obilaženje - 1, nepropisno uključivanje - 1 te ostale greške vozača - 2. U 7 prometnih nesreća sudjelovali su vozači mopeda i motocikla, koji su zbog neprilagođene brzine uzrokovali 5 prometnih nesreća. iako su koristili zaštitne kacige, 3 vozača su zadobila teške, a 3 lakše tjelesne ozlijede.
 
Tijekom tjedna utvrđeno je i sankcionirano 199 prometnih prekršaja, među kojima 92 nepropisne brzine, 21 nepropisno uključivanje/isključivanje, 19 nekorištenja sigurnosnog pojasa, 11 upravljanja pod utjecajem alkohola, 6 tehničkih neispravnosti vozila, 2 upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 1 upravljanja vozilom pod zabranom i dr.
Zbog počinjenih prekršaja iz prometa je isključeno 16 vozača i 6 vozila.

U proteklom tjednu najveća koncentracija alkohola u organizmu je od 1,71 g/kg je izmjerena je na području Knina 21. lipnja na državnoj cesti D-59/1, kod 42-godišnjeg vozača osobnog automobila Volkswagen, šibenskih registracijskih oznaka. Vozač je na mjestu prekršaja uhićen i zadržan u posebnim prostorijama policije do otriježnjenja, a protiv njega će biti podnijet Optužni prijedlog.
Osim toga, 16. lipnja oko 12,30 sati, je izmjereno najveće tjedno prekoračenje brzine kretanja vozila, i to na autocesti A-1, gdje je brzina prometnim pravilom ograničena na 130 km/h, dok se 47-godišnji vozač, osobnim automobilom „Audi, njemačkih registarskih oznaka, kretao brzinom od 233 km/h. Vozaču je na mjestu prekršaja, uz Prekršajni nalog, naplaćena novčana kazna od 4.000 kuna.
 
Obzirom da se u ovo vrijeme na prometnicama povećava promet motocikala i mopeda, a shodno čemu i bilježimo porast tih prometnih nesreća, upozoravamo vozače mopeda i motocikla da se pridržavaju prometnih propisa, a vozače automobila da pripaze na tu kategoriju sudionika u cestovnom prometu, prije svega da im ne oduzimaju prednost prolaska, jer su te greške vozača automobila u uzročnoj vezi sa nepropisnom brzinom kretanja vozača mopeda i motocikla, najčešći uzroci  prometnih nesreća s najtežim posljedicama.
 
 

Priopćenja