Tjedna analiza prometa

Slika \PU_SK\slike\vijesti\mjerenje brzine.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 25. do 31. svibnja na području Policijske uprave šibensko-kninske je ukupno zabilježeno 16 prometnih nesreća

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 25. do 31. svibnja na području Policijske uprave šibensko-kninske je ukupno zabilježeno 16 prometnih nesreća, od kojih 6 s ozlijeđenim osobama i 10 s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama 4 osobe su lakše i 3 teže ozlijeđene. 
 
Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 12 se dogodilo na području Šibenika i to: 4 s ozlijeđenim osobama i 8 s materijalnom štetom, a u ovim prometnim nesrećama 3 osobe teže i 2 lakše ozlijeđene. Na području Drniša su zabilježene 4 prometne nesreće 2 s ozlijeđenim osobama u kojima su 2 osobe lakše ozlijeđene i 2 s materijalnom štetom.
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila 15, nepoštivanje prednosti prolaska 1, a pregledom događanja prometnih nesreća po satima, ove prometne nesreće su se dogodile u vremenima od 08,00-10,00 sati - 8, 10,00-15,00 sati – 4  12,00-14,00 sati – 4.  Nadalje, gledano prema danima u tjednu ove prometne nesreće najčešće su se događale srijeda i nedjelja 7, i utorak  2 .  
U proteklom tjednu utvrđeno i sankcionirano ukupno 450 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (230), sigurnosni pojas (70), upotreba mobitela tijekom vožnje (7), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (18), nepropisno uključivanje isključivanje (18) i tako  dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 25 vozača  i 2 vozila.
           
Nadalje, 29. svibnja oko 9.40 sati na autocesti A1, je najveća brzina kretanja od 197 km/h 57-godišnjeg vozača, koji je upravljao osobnim automobilom Mercedes, dubrovačkih registracijskih oznaka. Vozaču je na mjestu prekršaja uz Prekršajni nalog naplaćena novčana kazna u ukupnom iznosu od 6. 500 kuna.  
 
Obzirom da iz statističkih pokazatelja proizlazi da posljednjih nekoliko tjedana  bilježimo uzastopan porast broja prometnih nesreća, kao i broj prometnih prekršaja, što upućuje na činjenicu da vozači nedovoljno poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, upozoravamo vozače, da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i da ne koriste mobitele tijekom vožnje, jer tako doprinose svojoj sigurnosti i sigurnosti svih sudionika u prometu.   
 

Priopćenja