Tjedna analiza prometa

Slika \PU_SK\slike\vijesti\palica na leđinma.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 6. do 12. siječnja na našem području se ukupno dogodilo 16 prometnih nesreća

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu , odnosno u vremenu od 6. do 12. siječnja na našem području se ukupno dogodilo 16 prometnih nesreća, od kojih 3 s ozlijeđenim osobama i 13 s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama su 5 osoba lakše i 3 teže ozlijeđene. 
 
Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 14 se dogodilo na području Šibenika i Vodica, i to: 2 s ozlijeđenim osobama i 12 s materijalnom štetom, u ovim prometnim nesrećama 4 osobe su lakše i jedna teže ozlijeđena. Na području Drniša su evidentirane 2 prometne nesreće, jedna s materijalnom štetom i jedna s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše i 2 teže ozlijeđene.

Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila 14, nepoštivanje prednosti prolaska 2, a pregledom događanja prometnih nesreća po satima, ove prometne nesreće su se dogodile u vremenima od 08,00-10,00 sati (10), 10,00-15,00 sati (3)  12,00-14,00 sati (3).  Nadalje, gledano prema danima u tjednu ove prometne nesreće najčešće su se događale srijeda 10, nedjelja 4, i utorak  2.  
U proteklom tjednu je utvrđeno i sankcionirano 140 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (13), sigurnosni pojas (23), upotreba mobitela tijekom vožnje (5), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (12), nepropisno uključivanje isključivanje (14) i tako dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 12 vozača  i 4 vozila.
           
Osim toga, 12. siječnja oko 4.25 sati u Šibeniku je zatečen 32-godišnji vozač da pod utjecajem alkohola upravlja osobnim automobilom Peugeot, šibenskih registracijskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija je 1,98 g/kg. Vozač je na mjestu prekršaja uhićen i zadržan u posebnim prostorijama policije do otriježnjenja, a potom je, uz Optužni prijedlog, priveden u Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku. 
 
Nadalje, 6. siječnja oko 14.10 sati na autocesti A1 je zabilježena najveća brzina kretanja od 209 km/h 33-godišnjeg vozača, koji je upravljao osobnim automobilom BMW, albanskih registracijskih oznaka. Vozaču je na mjestu prekršaja putem prekršajnog naloga naplaćena novčana kazna u ukupnom iznosu od 6500 kuna.
 
U cilju podizanja razine sigurnosti u prometu upozoravamo vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve  i da ne koriste mobitele tijekom vožnje,  jer je ljudski faktor najbitniji čimbenik u sigurnosti prometa.  
 

Pisane vijesti