Tjedna analiza prometa

Slika \PU_SK\slike\vijesti\Stop policija1.jpg

U proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 16. do 22. prosinca  prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu, na našem području se ukupno dogodilo 19 prometnih nesreća

U proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 16. do 22. prosinca  prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu, na našem području se ukupno dogodilo 19 prometnih nesreća,jedna s poginulom osobom u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, 3 prometne nesreće s 5 lakše ozlijeđenih osoba i 15 prometnih nesreća s materijalnom štetom.
 
Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 16 se dogodilo na području Šibenik i Vodica  i to jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, 2 prometne nesreće s 3 lakše ozlijeđene osobe, i 13 s materijalnom štetom. Na području Drniša su zabilježene 2 prometne nesreće s materijalnom štetom, dok je na području Knina zabilježena jedna prometna nesreća u kojoj su 2 osobe lakše ozlijeđene.
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila 15, nepoštivanje prednosti prolaska 4, a pregledom događanja prometnih nesreća po satima, ove prometne nesreće su se dogodile u vremenima od 08,00-10,00 sati (10), 10,00-15,00 sati (6),  12,00-14,00 sati (3).  Nadalje, gledano prema danima u tjednu ove prometne nesreće najčešće su se događale srijeda i nedjelja 8, i utorak  3 .  
U promatranom vremenu je protiv počinitelja prometnih prekršaja ukupno je poduzeto 160 mjera, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (79), sigurnosni pojas (50), upotreba mobitela tijekom vožnje (7), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (13), nepropisno uključivanje isključivanje (4) i tako  dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 11 vozača  i 4 vozila.
           
Nadalje, 20. prosinca oko 18,25 sati na D33, Drniš je zatečen  40-godišnji da pod utjecajem alkohola upravlja osobnim automobilom Renault, šibenskih registracijskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 2,54 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je na mjestu prekršaja uhićen, zadržan u posebnim prostorijama policije do otriježnjena, nakon čega je priveden nadležnom sudu, gdje mu je izrečena mjera zadržavanja u zatvoru od 15 dana  .
        
Osim toga, 19. prosinca oko 10,20 sati na auto cesti A1, je zabilježena najveća brzina kretanja od 209 km/h 26-godišnjeg albanskog državljanina, koji je upravljao osobnim automobilom Audi, ukrajinskih registracijskih oznaka. Vozaču je na mjestu prekršaja naplaćena novčana kazna od 3333,33 kune.
 
Tijekom provedene akcije na suzbijanju prekršaja alkoholiziranih vozača i vozača pod utjecajem droga dana 21./22. prosinca su kontrolirane 72 osobe, 62 vozila, kojom prilikom je utvrđeno 26 prekršaja, od kojih 7 vožnje pod utjecajem alkohola, 4 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, jedan prekršaj odbijanje testa na droge, jedan prekršaj upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 2 prekršaja nenošenja vozače dozvole i osobne iskaznice i 10 ostalih prekršaja.
 
Tijekom ove akcije evidentirani su ciljani prekršaji što je bio i cilj akcije, ali su utvrđeni i sankcionirani i drugi prekršaji, pa cijenimo da je akcija uspješno provedena.
 

Pisane vijesti