Na Policijskoj akademiji svečano obilježeno 30 godina postojanja hrvatske policije

  • Slika \PU_SK\slike\00-20200929-_MUP4255-dan-policije-2020.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Podizanjem zastave i izvođenjem himne Republike Hrvatske, u utorak 29. rujna na Policijskoj akademiji, započelo je svečano obilježavanje Dana hrvatske policije i blagdana sv. Mihovila

Foto: MUP

Ovogodišnji Dan policije obilježen je u posebnim okolnostima uzrokovanim epidemijom koronavirusa, ali i razornim potresom koji je pogodio zagrebačko područje.
 
Domaćini ovogodišnje svečanosti koja se održala sukladno epidemiološkim uputama, bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Svečanosti su, uz potpredsjednika Božinovića i glavnog ravnatelja policije Milinu nazočili državni tajnici u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras, Irena Petrijevčanin Vuksanović i Žarko Katić, glavna tajnica Sanda Šimić-Petrinjak, pomoćnik ministra Cvjetko Obradović, general  pukovnik u miru i posebni savjetnik ministra Mladen Markač, vojni biskup u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan, zamjenici glavnog ravnatelja policije Željko Prša i Jozo Šuker, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Adrijana Bago, načelnica Policijske akademije Davorka Martinjak, pomoćnici glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno, Ivan Merćep, Antonio Gerovac i Miljenko Radnić, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Alen Klabot te čelnici ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije.

S mišlju na slobodu koju danas uživamo, prisutni su se s posebnim pijetetom prisjetili svih prvih hrvatskih redarstvenika, policijskih službenika koji su izgubili život tijekom Domovinskog rata, ali i kasnije, u miru, pri obavljanju svojih redovitih policijskih zadaća.

Prisutnima se prvi obratio prvi čovjek hrvatske policije - glavni ravnatelj Nikola Milina, koji je tom prilikom istaknuo postignuća i uspjehe u protekloj godini.

„Unatoč ovakvim izazovima hrvatska policija svim snagama štiti naše građane te pruža pomoć i zaštitu u svakoj prilici i nedaći.  Policija je, uz zdravstveni sustav, civilnu zaštitu i vatrogastvo, podnijela ogroman teret u ovim do sad neviđenim zdravstvenim okolnostima. Neovisno o ovom novom obliku sigurnosne ugroze te svakodnevnu i neprestanu izloženost riziku zaraze korona virusom, policija je profesionalno obavljala i sve druge zadaće iz svoga djelokruga rada te svi skupa možemo biti ponosni na postignute rezultate. Stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj je na vrlo visokoj razini, što nam govore statistički pokazatelji i razne strateške procjene i analize, ali i brojne ankete koje kod građana provjeravaju stanje subjektivnog osjećaja sigurnosti. Možemo biti zadovoljni i naporima koji su učinjeni tijekom ovogodišnje turističke sezone“, kazao je glavni ravnatelj i zahvalio se svim kolegicama i kolegama koji su vlastitim doprinosom, timski, požrtvovno i profesionalno, uz one redovne, obavljali i izvanredne, najzahtjevnije zadaće.

Milina se između ostalog osvrnuo na predsjedanje Vijećem Europske unije kazavši kako su sve aktivnosti koje su se odnosile na policijski djelokrug rada – od sigurnosnog aspekta i mjera osiguranja pa sve do izvršavanja obveza sudjelovanja naših predstavnika u radnim skupinama Vijeća, obavljene besprijekorno. Istaknuo je i sve ostale aktivnosti koje je hrvatska policija uspješno provodila u protekloj godini kao što su prometne akcije, aktivnosti  prevencije, posebice u suzbijanju nasilja u obitelji i nasilja prema ženama, a svakako valja spomenuti kako je jedan od strateških prioriteta bio i ostati će razvoj i jačanje policijskog obrazovanja. U protekloj godini uspješno je provedeno i niz kriminalističkih istraživanja i operativnih akcija na državnoj i međunarodnoj razini u kojima je uhićen veliki broj pripadnika različitih kriminalnih skupina.

„Nadalje, hrvatska policija u protekloj godini uspješno je provela niz kriminalističkih istraživanja i operativnih akcija na državnoj i međunarodnoj razini u kojima je uhićen veliki broj pripadnika različitih kriminalnih skupina. Visoko na listi prioriteta našeg djelovanja je i nadalje borba protiv svih oblika organiziranog kriminaliteta, kao i suzbijanje gospodarskih i koruptivnih kaznenih djela u svim sferama društva. Korupcija potkopava postignute demokratske vrijednosti, Ustavom i zakonom utvrđene demokratske procese te stvara nepovjerenje građana u institucije i naš sustav. To ne smijemo i nećemo dopustiti te ćemo ustrajati na privođenju pravdi svakog počinitelja kaznenog djela. Nedodirljivih nema“.

Inače, hrvatska policija ove godine obilježava jubilarnih 30 godina svog časnog postojanja, a nedavno je obilježena i 30. obljetnica osnutka najelitnije postrojbe hrvatske policije –Antiterorističke jedinice Lučko.

Tom prigodom na današnjoj svečanosti na Policijskoj akademiji prikazan je film o Antiterorističkoj jedinici Ministarstva unutarnjih poslova – još uvijek, s potpunim pravom znanom pod nazivom Jake snage MUP-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović u svom se govoru uvodno osvrnuo na ovogodišnju krizu svjetskih razmjera rekavši kako je Hrvatska, zbog čuvanja zdravlja i sigurnosti ljudi,  pokazala spremnost za donošenje hrabrih i racionalnih odluka, uz neprekidnu modifikaciju u skladu s novootkrivenim činjenicama. O kojem se intenzitetu intervencija svih linija rada MUP-a radilo, ilustrirao je brojkama: „Kada je, uz nošenje s epidemijom, trebalo sanirati i posljedice zagrebačkog potresa, na terenu je svakodnevno bilo oko 7 tisuća policajaca i 18 tisuća pripadnika temeljnih operativnih snaga civilne zaštite! Od proglašenja epidemije, građani su naš broj 112 nazvali više od 120 tisuća puta, od čega 2 tisuće samo na dan potresa! Novouvedeni broj 113 građani su za rješavanje dilema oko korona virusa i uputa/odluka Stožera, od ožujka do danas nazvali više od pola milijuna puta, a od početka korona krize, u Logističkom centru civilne zaštite pretovareno je i uskladišteno oko 35 milijuna komada različite zaštitne opreme. U četrdesetak tisuća slučajeva hrvatska je policija bila u pratnji teretnih vozila u tranzitu kroz zemlju…“

Ministar je podsjetio i na veliki doprinos MUP-a spasu turističke sezone, spomenuvši iskazan potencijal u digitalnoj sferi, odnosno izradu digitalnih platformi UZG COVID i ENTER CROATIA.

„Međutim, ne samo da smo uspjeli prepoznati i inkorporirati sve nove zadatke u našu radnu rutinu, već smo bez zastoja nastavili sa svim pokrenutim projektima te uspješno priveli kraju predsjedanje Vijećem Europske unije uz postignuća na području sigurnosti“, nastavio je ministar, ukratko u ovoj svečanoj prigodi pobrojavši postignuto tijekom predsjedanja, opisavši normativnu prilagodbu sustava novonastalim uvjetima te istaknuvši nastavak sustavnog opremanja policije.

Što se tiče policijskog rada i ministar je naglasio kako sigurnost na području naše zemlje nije narušena ni u ovim izvanrednim situacijama, niti za vrijeme turističke sezone te naposljetku podsjetio kako MUP započinje reformu, s ciljem jačanja operative, a smanjenja birokratizacije.

Središnji događaj jubilarnog obilježavanja Dana policije na Policijskoj akademiji bio je podjela nagrada i priznanja pojedincima i skupinama, koji su se u protekloj godini istaknuli svojim izvanrednim rezultatima.
 
Nagrađeni
  1. Zahvalnica:

    Marijanu Nikolausu, voditelju Protueksplozijske službe Uprave policije
    Rad na kontinuiranom isticanju važnosti postupanja policijskih službenika protueksplozijske zaštite prema eksplozivnim sredstvima i značaj ovakvog djelovanja policije u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma neizmjerno je bitan, stoga se Zahvalnica voditelju Nikolausu dodjeljuje radi višegodišnjeg doprinosa na unaprjeđenju rada i ugleda Ministarstva.

    2.    Zahvalnica:

    Ivici Kostaniću, načelniku PU šibensko-kninske

    Zahvalnica se dodjeljuje za izuzetan doprinos u prikupljanju operativnih informacija koje su rezultirale značajnim postignućima u suzbijanju organiziranog kriminaliteta i zlouporaba droga te zbog višegodišnjeg kontinuiranog doprinosa na unaprjeđenju rada i ugleda policije.

    3.    Zahvalnica:

    Policijskim službenicima Sektora kriminalističke policije PU primorsko-goranske  

    1.    Robert Tomac
    2.    Blaženka Ćaćić
    3.    Kristijan Barada
    4.    Koraljka Gadošik

    Policijski službenici proveli su složeno kriminalističko istraživanje zbog većeg broja počinjenih teških krađa provaljivanjem u bankomate. Naime, zapaljenje plinskih smjesa dovele su do eksplozije unutrašnjosti bankomata. Ovim krađama otuđene su veće količine novca, a eksplozija je pričinila veliku materijalnu štetu na bankomatima i popratnim objektima. Posljedično je bila moguća i ugroza ljudskih života, do koje nasreću nije došlo.


    4.    Zahvalnica:

    1.    Marijanu Sojčiću, šefu smjene u Postaji granične policije Vrpolje i
    2.    Mariju Vujiću, načelniku Policijske postaje Slavonski Brod

    Policijski službenici posebno su se istaknuli pomažući osobama s invaliditetom i organizacijom donatorskih akcija, čime su doprinijeli iznimnom prihvaćanju policije u javnosti. Svojim nesebičnim angažmanom pomogli su svojoj sugrađanki tako što su pronašli počinitelje koji su joj otuđili invalidska kolica. S obzirom da su pronađena kolica bila dijelom uništena, policijski službenici su joj uz pomoć donatora omogućili nova kolica te pomagalo za invalidne osobe – dizalicu.

    3.    Zahvalnica:

    Andriji Živkoviću, pomoćniku zapovjednika Interventne jedinice policije

    Od 1993. godine pripadnik je Ministarstva unutarnjih poslova, Specijalne jedinice policije „Šimini Anđeli Pakla“ Policijske uprave brodsko-posavske. Uz obavljanje redovnih policijskih zadaća u intervencijama kao i u zaštiti i nadzoru državne granice, od 2013. godine voditelj je ekipe MUP-a na natjecanju za najspremnijeg pripadnika OSRH na kojima su pod njegovim vodstvom policijski službenici ostvarivali vrhunske rezultate. Uz njegovo stručno vodstvo pokrenuto je i već drugu godinu zaredom održano natjecanje za najspremnijeg hrvatskog policajca/policajku. Spomenuto natjecanje ove je godine, kao i prošle, pozitivno odjeknulo u javnosti te je tako doprinijelo promidžbi policije i cijelog Ministarstva unutarnjih poslova.

    4.    Zahvalnica:

    Klapi Sv. Mihovil

    Zahvalnica se dodjeljuje članovima policijske klape Sv. Mihovil zbog kontinuiranog promicanja policijske službe kroz brojne nastupe i manifestacije na kojima su sudjelovali ne samo u Hrvatskoj, već i drugim zemljama.

    5.    Zahvalnica:

    građaninu Josipu Smiljčiću

    Djelatnik Zagrebačkog holdinga Podružnice Čistoća Josip Smiljčić je, obavljajući redovan posao s još dvojicom svojih kolega, uočio mušku osobu koja je provalila u parkirano vozilo.  Krenuo je za počiniteljem pri čemu je upucan je od strane počinitelja i tako zadobio teške tjelesne ozljede. Svojim izuzetno hrabrim činom Josip Smiljčić pridonio je otkrivanju nedopuštenog ponašanja i počinitelja kaznenog djela.

    6.    Godišnja nagrada za skupinu:

    PU splitsko-dalmatinskoj, Službi organiziranog kriminaliteta

    1.    Marinko Ivandić
    2.    Petar Bradarić Šljujo
    3.    Domagoj Zaradić
    4.    Nikola Vuko-Tokić
    5.    Branimir Jolić
    6.    Ante Šabić
    7.    Stipe Kokić
    8.    Sandra Šabić
    9.    Jure Kaćunić
    10.    Andrej Žužul
    11.    Ivica Vrtičević
    12.    Danijela Čevra
    13.    Mario Dundić
    14.    Ante Maleš

    Policijski službenici PU splitsko-dalmatinske su, nakon iznimno zahtjevnog, složenog, sistematičnog i uspješnog kriminalističkog istraživanja, uhitili pripadnike dviju zločinačkih kriminalnih skupina. Svoju organiziranost i timski rad pokazali su i dovršetkom kriminalističkog istraživanja nad kriminalnom grupacijom na području Savezne Republike Njemačke, a u suradnji sa Službom organiziranog kriminaliteta Frankfurt. Time su polučeni značajni rezultati u preventivnom smislu u vidu sprječavanja kaznenih djela s elementima nasilja, ubojstava, teških i tjelesnih ozljeda, paljevina vozila i ostalih.

    7.    Godišnja nagrada za skupinu:

    Ravnateljstvo policije
    1.    Zoran Ničeno, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu
    2.    Tomislav Kufner, voditelj Službe u Upravi za granicu
    3.    Mara Knežević, voditeljica Službe u Upravi za granicu
    4.    Jasna Babić, Uprava kriminalističke policije
    5.    Marijan Vukušić, načelnik Samostalnog sektora za informacijske i komunikacijske sustave

    Sudjelovali su u uspostavi sustava epidemiološkog praćenja osoba koje prelaze državnu granicu, uspostavili su novi komunikacijski kanal putem adrese e-pošte: uzg.covid@mup.hr  te inovativno rješenje koje je uvelike smanjilo gužve na graničnim prijelazima: sustav Enter Croatia za predregistraciju osoba pri ulasku u Republiku Hrvatsku. Radi se o e-obrascu putem kojeg su strani državljani mogli najaviti svoj dolazak na granični prijelaz i dati potrebne podatke unaprijed, putem računala. To je omogućilo epidemiološko praćenje osoba koje su u Republiku Hrvatsku ulazile preko državne granice, kako bi se sanitarnoj inspekciji i epidemiolozima omogućilo pravovremeno sprječavanje daljnjeg širenja bolesti COVID-19.

    8.    Godišnja nagrada za pojedinca:

    Zahid Habibović, Interventna jedinica policije PU primorsko-goranske

    Naime, policijski je službenik svojom brzom intervencijom, hrabrošću i požrtvovnošću skočio u hladno more kako bi spasio život građaninu koji, zbog alkoholiziranosti i hladne vode, nije bio u stanju isplivati do obale zbog čega mu je život bio u opasnosti. Ovaj herojski čin prepoznala je i Turistička zajednica Grada Rijeke i vodstvo Grada.

    9.    Medalje za izuzetan pothvat:

    PU vukovarsko-srijemska
    1.    Blažu Jakšiću, policijskom službeniku – vodiču službenog psa Lorda, Postaja granične policije Tovarnik i
    2.    Vitomiru Penavi,  Postaja granične policije Tovarnik

    Pokazali su humanost i profesionalizam u postupanju prema ranjivoj skupini, u ovom slučaju migrantima i trudnici u životno ugroženom stanju. Službenici su tijekom obavljanja granične kontrole (prilikom pregleda vlaka) u nepovoljnim vremenskim uvjetima i uz pomoć službenog psa Lorda u teretnom vlaku pronašli šest osoba od kojih jedna ženska osoba, trudnica, nije pokazivala znakove života. Njihovom hitnom intervencijom trudnici je pružena prva pomoć te je hospitalizirana, a stanje i trudnoća su stabilno.

    PU virovitičko-podravska
    1.    Domagoju Nađu, PP Slatina
    2.    Miljanu Raduloviću, PP Slatina

    Tijekom obavljanja zadataka pokazali su izuzetnu hrabrost, profesionalnost, zakonitost u postupanju, angažiranost, pravovremeno reakciju i ustrajnost, riskirajući vlastiti život, što je rezultiralo hvatanjem počinitelja kaznenog djela ubojstva i ubojstva u pokušaju te dva kaznena djela teškog ubojstva policijskih službenika u pokušaju. Time su bitno pridonijeli stvaranju pozitivnog sigurnosnog stanja na području PP Slatina, ali i na području PU virovitičko – podravske i Republike Hrvatske općenito.

    PU dubrovačko-neretvanska
    1.    Mati Batinoviću, Postaja pomorske policije Dubrovnik
    2.    Vedranu Crniću, Postaja pomorske policije Dubrovnik
    3.    Ivanu Deliću, Postaja pomorske policije Dubrovnik i
    4.    Ivanu Šutalo, Postaja pomorske policije Dubrovnik

    Policijski službenici su, tijekom veljače ove godine, sudjelovali u Frontexovoj operaciji  „JO Poseidon 2020“ u Grčkoj. Za vrijeme obavljanja službenih zadaća u akvatoriju Egejskoj mora, u jednoj od smjena su radijskim uređajem uočili gumeno plovilo na kojemu se nalazio veći broj osoba. Unatoč lošem vremenu iskazali su iznimnu hrabrost požrtvovnost i spretnost te su spasili 36 unesrećenih osoba.

    U ime nagrađenih prigodno se obratio voditelj Službe organiziranog kriminaliteta u Policijskoj upravi splitsko - dalmatinskoj Marinko Ivandić.

    „U svoje osobno ime  i u ime svih ovdje nagrađenih prisutnih i pohvaljenih kolega, zahvaljujem svima vama koji ste prepoznali naš trud, naš dodatan angažman i napor i na današnji dan nam to iskazali uručenjem prigodnih nagrada, zahvalnica i medalja. To će nam svakako biti dodatan poticaj u našem svakodnevnom radu i borbi protiv svih oblika kriminala“, kazao je Ivandić.

    Svečanost povodom Dana hrvatske policije uveličana je glazbenim izvedbama klape sv. Mihovil koja je ujedno dobitnica nagrade zbog kontinuiranog promicanja policijske službe kroz brojne nastupe i manifestacije na kojima su sudjelovali, ne samo u Hrvatskoj već i drugim zemljama. Ujedno je premijerno prikazan njihov spot za pjesmu "Mojoj lijepoj".   
     https://www.youtube.com/embed/7pWw1_Jx04o"
    U spomen svim poginulim i stradalim hrvatskim policajcima, središnjoj svečanosti na Policijskoj akademiji,  prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Gradskom groblju Mirogoj.

    Za poginule, nestale i preminule hrvatske redarstvenike i sve hrvatske branitelje, pred Kapelicom sv. Mihovila na Policijskoj akademiji održana je sveta misa koju je predvodio msgr. Jure Bogdan.

    Drage policajke i policajci, sretan vam vaš dan i blagdan Svetog Mihovila!


Pisane vijesti