MIR I DOBRO

Slika PU_SK/slike/PU/mir-i-dobro-2011.jpg

Kako bi svi naši građani nadolazeće novogodišnje blagdane proveli sigurno i mirno, a budući da je od 27.prosinca do 1.siječnja dozvoljena uporabapirotehničkih sredstava II. i III. kategorije, podsjećamo građane da je zabranjena njihova uporaba u

Kako bi svi naši građani nadolazeće novogodišnje blagdane proveli sigurno i mirno, a budući da je od 27.prosinca do 1.siječnja dozvoljena uporabapirotehničkih sredstava II. i III. kategorije, podsjećamo građane da je zabranjena njihova uporaba u zatvorenim prostorijama, kao i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba. Pirotehnička sredstva II. kategorije su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke te koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima (petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi).

Pirotehnička sredstva III. kategorije su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik, koja su namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje (rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi).

Zakonom o eksplozivnim tvarima  (Narodne novine 178/04, 109/07, 67/08 i 144/10) propisane su  kazne, kako za fizičke tako i pravne osobe. Za korištenje pirotehničkih sredstva II. i III. razreda izvan dozvoljenog razdoblja ili ako se ta sredstva koriste u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okupljaveći broj osoba, propisane su kazne za fizičke osobe u iznosu od 1 000 do 5 000 kuna.

Pravnoj osobi, ukoliko prekrši odredbe iz čl. 29. i 30. Zakona o eksplozivnim tvarima kojima se propisuje držanje i prodaja pirotehničkih sredstava može biti određena kazna u iznosu od 20 000 do 40 000 kuna, a odgovornoj osobi u pravnoj osobi u iznosu od  4 000 do 8 000 kuna.

Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđene su sankcije protiv osoba koje npr. neovlašteno pucaju iz vatrenog oružja, pale rakete ili sličan eksplozivan ili zapaljiv materijal (novčane i zatvorske kazne).

Kazneni zakon predviđa zatvorske kazne za počinitelje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari.

Kaznenim zakonom propisano je i da će osoba koja neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je  promet zabranjen ili ograničen, a ako  time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, biti kažnjena novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Policijska uprava šibensko-kninska  još jednom podsjeća građane da neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške posljedice te da je uporaba vatrenog oružja u ovakvim prigodama veoma opasna i nije dozvoljena. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama.

Ujedno pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice, kao i da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva, ukoliko ih nezakonito posjeduju.

Apeliramo na roditelje, nastavnike i odgajatelje na opasnost od čestih zlouporaba oružja, eksplozivnih naprava i rasprskavajućih sredstava, koji su nažalost neizostavan dio pred prazničkog raspoloženja, tako da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući,  na upotrebu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, a posebno inprovizirajućih sredstava kućne izrade i na taj način spriječe tragične posljedice.

Nadalje molimo građene da u zajedničkom interesu sprječavanja nezakonite prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a s tim i smanjenja mogućnosti njihova ozljeđivanja, a posebice djece, o svim uočenim nepravilnostima, obavijeste  najbližu Policijsku postaju ili pozivom na broj telefona 192.



Stranica