Akcija u prometu za vikend

Slika \PU_SK\slike\vijesti\polis.jpg

U noći 23./24. srpnja (subotu/nedjelju) između 21 i 4 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanju prekršaja vozača pod utjecajem alkohola ili droga i prekršaja mladih vozača

FOTO: Ilustracija
 
Pri provođenju ove akcije, osim ovih prekršaja, posebna pozornost će se usmjeriti i na recidiviste u prometu, prije svega upravljanje prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu počinjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola i prometnih nesreća koje su uzrokovali mladi vozači.
 
Statistički gledano, u prvih šest mjeseci 2022.g. na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 398 prometnih nesreća (380 u istom razdoblju 2021.g.) od kojih 278 s materijalnom štetom (248 u 2021.g.), 114 s ozlijeđenim osobama (127 u 2021.g.), te 6 sa smrtno stradalim osobama (5 u 2021.g.). Povećao se broj i prometnih nesreća za 4,7%, ali bitno je za naglasiti da je povećan broj prometnih nesreća sa smrtno stradalima.
 
U prometnim nesrećama je ukupno stradalo 158 osoba (176 u 2021.g.), od čega je 8 osoba smrtno stradalo (6 u 2021.g.), 39 osoba je teže ozlijeđeno (57 u 2021.g.), a 111 ih je lakše ozlijeđeno (113 u 2021.g.).
 
Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 20 ili 5,1% svih prometnih nesreća u kojima je 5 osoba smrtno stradalo dok je 31 osoba ozlijeđena, dok su u istom vremenskom razdoblju prošle godine prouzročili 34 prometne nesreće u kojima su 2 osobe smrtno stradale, a 47 osoba je ozlijeđeno.
 
Mladi vozači prouzročili su 25 prometnih nesreća ili 6,3% svih prometnih nesreća (26 u 2021.g.), u kojima su 2 osobe smrtno stradale (nijedna u 2021.g.) dok su 4 osobe ozlijeđene (4 u 2021.g.). Mladi vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 3 prometne nesreće u kojima su 2 osobe smrtno stradale, a 4 ozlijeđene, dok su u istom vremenskom razdoblju prošle godine prouzročili 3 prometne nesreće s 4 ozlijeđene osobe.
 
Bitno je napomenuti kako su u prvih šest mjeseci ove godine policijski službenici u prometu na cestama zatekli 438 vozača koji su vozilom upravljali pod utjecajem alkohola i/ili droga i 37 vozača koja su odbili ponuđeno testiranje, dok su u istom periodu prošle godine pod utjecajem alkohola i/ili droga zatekli 269 vozača i 32 vozača koji su odbili ponuđeno testiranje. Općenito je tijekom 2022.g. porast broja evidentiranih prekršaja u prometu, u porastu prednjači vožnja pod utjecajem alkohola i nekorištenje zaštitne kacige i upravljanje motornim vozilima za vrijeme dok je vozačka dozvola oduzeta.        
         
Pozivamo vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Najave