Šibenik - tvrtkama pribavio protupravnu korist od 5,1 milijuna kuna

Slika PU_SK/slike/vijesti/novac01.jpg

Šibenska je policija provela višemjesečno kriminalističko istraživanje nad više fizičkih i pravnih osoba s područja Šibenika, Vodica, Knina i Kistanja. Jučer, 12. siječnja, Istražnom sucu Županijskog suda u Šibeniku uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu, doveden je 49-godišnjak iz Šibenika. Potvrđena je


foto: ilustracija
U Odjelu kriminalističke policije provedeno je višemjesečno kriminalističko istraživanje nad više fizičkih i pravnih osoba s područja Šibenika, Vodica, Knina i Kistanja.
Jučer, 12. siječnja, Istražnom sucu Županijskog suda u Šibeniku uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu, doveden je 49-godišnjak iz Šibenika. Potvrđena je osnovana sumnja da je muškarac počinio kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene isprave. Na taj je način pribavio imovinsku korist od 5,1 milijun kuna za dvije pravne osobe s područja Knina i Šibenika. I pravne osobe su istom kaznenom prijavom prijavljene zbog počinjenog kaznenog djela zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju u svezi Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.
 
U provedenom opsežnom kriminalističkom istraživanju u suradnji s Ministarstvom financija, Poreznom upravom Šibenik i Split utvrđeno je da je osumnjičeni 49-godišnjak od 2007. do kraja 2008. godine kao odgovorna osoba više tvrtki, s ciljem pribavljanja znatne imovinske koristi za pravne osobe čiji je bio zastupnik, lažnim prikazivanjem činjenica i knjigovodstvenim provođenjem službenih isprava s neistinitim sadržajem, doveo u zabludu oštećene pravne i fizičke osobe. Tako je za dvije pravne osobe pribavio protupravnu imovinsku korist od 5.136.952,40 kuna. 
 
Utvrđeno je i da je osumnjičenik, koristeći se istovremenim svojstvom odgovorne osobe u više tvrtki s područja Kistanja, Knina i Šibenika, a posebice koristeći se obavljanjem knjigovodstvenih usluga istim tvrtkama od strane tvrtke i obrta u vlasništvu svoje supruge od 2007. do kraja 2008. godine od preostalih odgovornih osoba i vlasnika oštećene tvrtke iz Kistanja, na štetu imovine te tvrtke, njenih odgovornih osoba i banke, ishodio namjenski kredit većeg iznosa, čiji je većinski dio sredstva u iznosu od oko 2,5 milijuna kuna nenamjenski iskoristio i uplatio u korist svoje tvrtke s područja Knina.
Policija je otkrila i da je osumnjičeni tijekom 2008. sačinjavanjem i nalaganjem knjigovodstvenog provođenja više službenih isprava neistinitog sadržaja iskazivao nepostojeće dužničko-vjerovničke odnose između više tvrtki. Za tvrtku iz Šibenika, čiji je bio zastupnik, ostvario je protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2,6 milijuna kuna.         
Kako je tvrtki iz Knina pribavljena nepripadna imovinska korist od oko 2,5 milijuna kuna, a tvrtki iz Šibenika oko 2,6 milijuna kuna, podnijeta je i kaznena prijava protiv tih tvrtki. One su odgovorne za kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja, odnosno, kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju na temelju Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.
 
Kriminalističko istraživanje se nastavlja u cilju utvrđivanja i drugih kaznenih djela koja su moguće počinjena od strane osumnjičenog i drugih fizičkih i pravnih osoba. 


Stranica