Slučaj trajekta "Marko Polo" završio podnošenjem kaznenih prijava

Slika PU_SK/slike/vijesti/marko-polo.jpg

U Odjelu kriminalističke policije dovršeno je opsežno kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjakom iz Rijeke i 30-godišnjakom iz Splita, koji su osumnjičeni za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće, na štetu tvrtke «Jadrolinija» iz Rijeke.


foto
: PU Šibensko-kninska 
U Odjelu kriminalističke policije dovršeno je opsežno kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjakom iz Rijeke i 30-godišnjakom iz Splita, koji su osumnjičeni za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće, na štetu tvrtke «Jadrolinija» iz Rijeke.
 
Detaljnim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni 35-godišnjak u svojstvu drugog časnika palube i osumnjičeni 30-godišnjak u svojstvu kormilara, dana 24. listopada 2009.g. pri upravljanu brodom «Marko Polo» grubom nepažnjom propustili poduzeti određene radnje prema Pomorskom zakoniku na način da nisu motrili i identificirali plovidbene oznake na plovnom putu te nisu provjeravali kormilarski kurs, poziciju i brzinu broda kako bi u svakom trenutku bili sigurni da brod plovi u planiranom kursu, poglavito u vrijeme kad je upravljanje bilo prebačeno na automatsko kormilarenje. Time su prekršili propise o sigurnosti prometa te doveli u opasnost ljudske živote, ugrozili sigurnost broda i imovine i zaštitu morskog okoliša i doveli do udara broda u otok Balabra Vela, a zatim i do nasukavanja broda na sjeverno-zapadnu stranu otoka Sit.
Protiv osumnjičenih podnijeta je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, zbog navedenog kaznenog djela za koje su osumnjičeni, a materijalna šteta, prema izjavama odgovornih osoba iz osiguranja, ne može se precizno procijeniti jer još nije obavljen detaljan pregled svih oštećenja, a prema procjenama stručnih osoba nastala šteta cijeni se na iznos od oko između 10 i 15 milijuna kuna.


Stranica