Oprez pri spaljivanju otpada

Slika PU_SK/slike/vijesti/pozar03.jpg

Zbog nekontroliranog spaljivanja biljnog i drugog otpada od početka ove godine bilježimo znatan porast broja požara , pogotovo na otvorenom prostoru. Tako u razdoblju od 1. siječnja – 10. veljače ove godine bilježimo 176 požara od kojih je većina na otvorenom

 foto : ilustracija

Zbog nekontroliranog spaljivanja biljnog i drugog otpada od početka ove godine bilježimo znatan porast broja požara , pogotovo na otvorenom prostoru. Tako u razdoblju od 1. siječnja – 10. veljače ove godine bilježimo 176 požara od kojih je većina na otvorenom prostoru. Od ukupno 176 požara , do sada su obrađena 92 požara, kojima je pričinjena materijalna šteta od oko 958 000 kuna.

Ukupan broj požara je daleko veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada su zabilježena 32 požara. Samo u razdoblju 1. – 10. veljače evidentirano je 129 požara od kojih je obrađeno 45 ( od kojih su 43 na otvorenom prostoru ).

Za ove požare dosad je podnijeta jedna kaznena prijava za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, te je izdano 13 obveznih prekršajnih naloga zbog počinjenih prekršaja iz županijske Odluke o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru. Od posljedica požara jedna je osoba smrtno stradala.

Kako bi u nadolazećem razdoblju smanjili ovaj negativni trend upozoravamo sve građane na nužnost pridržavanja županijske Odluke o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru, a to znači da prethodno o spaljivanju otpada o tome treba obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu i ishoditi odobrenje za loženje vatre na otvorenom prostoru. Također se treba pridržavati preventivnih mjera , a to znači da se spaljivanje mora obaviti na sigurnoj udaljenosti od drugih površina ili objekata koje bi vatra mogla ugroziti, oko mjesta spaljivanja treba pripremiti sigurnosni pojas ( očistiti zemljište ). Treba osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara, a uz mjesto spaljivanja osigurati odgovarajuća priručna sredstva za gašenje ostataka vatre. Spaljivanje treba provoditi za mirna vremena kad ne puše jak vjetar, a osobe koje obavljaju spaljivanje su dužne mjesto spaljivanja pregledati i ostatke vatre u potpunosti ugasiti.

Apeliramo na sve građane, posebice poljoprivrednike da se pridržavaju zakonskih odredbi i ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima ine ostavljaju vatru bez nadzora, a u slučaju da dođe do nekontroliranog širenja vatre da o tome odmah obavijeste vatrogasce na broj telefona 93, policiju na broj telefona 192 ili Državnu upravu za zaštitu i spašavanje na broj telefona 112.



Stranica