Vraćanje oružja kojeg građani posjeduju ili pronađu

Slika \PU_SK\Galerije\2023\Vraćeno oružje\IMG-20230613-WA0000.jpg

Akcija Manje oružja, manje tragedija kontinuirano se provodi od 2007.g.

FOTO: PU šibensko-kninska

Izdvajamo kako su savjesni građani vratili oružje koje je posjedovali ili pronašli, policijski službenici su oružje na siguran način izuzeli te pohranili u prostorije policijske uprave do uništenja, radi se o:
- 1 lovačkoj pušci,
- 3 ručne bombe,
- 13 komada streljiva.

S fotografije je razvidno kako se radi o starom i zahrđalom oružju koje uvijek predstavlja opasnost jer se radi o eksplozivnoj smjesi koja godinama može stajati zapakirana ili prepuštena vremenskim uvjetima, a u slučaju nestručnog rukovanja ostvariti svrhu zbog koje je izrađena.

U prvih pet mjeseci građani su dragovoljno vratili 7 automatskih pušaka, 2 poluautomatske puške, 7 pištolja, 19 ručnih bombi te 1221 komad streljiva. Osim toga, građani vraćaju oružje koje pronađu prilikom čišćenja starih kuća ili na što naiđu u prirodi, a radi se o 1 automatskoj pušci, 12 ručnih bombi, 1063 komada streljiva te 7,3 kilograma eksploziva. 

Ovim putem napominjemo kako se radi o opasnosti za sve te ovim putem pozivamo građane da vrate oružje koje nelegalno posjeduju ili ga pronađu. Kampanja „Manje oružja, manje tragedija“ i dalje traje te nema sankcija za građane ako se odluče sami dobrovoljno vratiti oružje.

Također, oružje ili eksplozivna sredstva ne dirajte sami već će to učiniti naši policijski službenici-pirotehničari koji su osposobljeni za rukovanje.

Priopćenja