VIDEO: Započela akcija „Mir i dobro 2021./2022.“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Prodaja kategorija F2 i F3, osim petardi i redenika, dozvoljena je od 15. prosinca do 1. siječnja, a njihova uporaba dozvoljena je od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostorima gdje se ne okuplja veći broj osoba

Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti osoba i imovine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, i ove godine se u vremenu od 15. prosinca 2021.g. (srijeda) do 9. siječnja 2022.g. (nedjelja) na nivou Ministarstva unutarnjih poslova provodi operativna akcija „MIR I DOBRO“. Cilj ove akcije je sprječavanje nedozvoljene prodaje i nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava, samim tim i sprječavanje stradavanja osoba, a naročito djece, kao i nastanka šteta na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.
 
Stoga, kao i do sada, u ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme apeliramo na građane da se suzdrže od uporabe pirotehničkih sredstava na način kojim se može izazvati opasnost za osobe i imovinu, kao i veće uznemirenje građana. Posebno apeliramo na roditelje da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući, na upotrebu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, posebno improviziranih sredstava kućne izrade i tako spriječe moguće tragične posljedice.
 
Poučeni dosadašnjim iskustvom, upozoravamo građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, koji su bili uzrokom ozljeđivanja. Na području Policijske uprave šibensko-kninske prošle godine je evidentirana jedna ozljeda od uporabe pirotehničkih sredstava, naglašavamo da osoba nije primarno uporabila pirotehničko sredstvo i pritom se ozlijedila već je pokušala otkloniti opasnost.
 
Na razini cijele Republike Hrvatske zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava ozlijeđeno je 17 osoba, od kojih je njih 7 zadobilo teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je sedmero djece, od kojih jedno teško. Isto tako evidentirano je i oštećenje dviju obiteljskih kuća, stan, ugostiteljski objekt, tri automobila i dva druga objekta.
 
Također, tijekom trajanja prošlogodišnje akcije, radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava, na razini cijele Republike Hrvatske oduzeta su 64 komada raznog oružja, 2869 komada streljiva raznog kalibra, 33 komada eksplozivnog sredstva (bombe i sl.) te 1587 komada pirotehničkih sredstava.
 
Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (NN/141/20) uvedena je novina da građanima više nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 za osobne potrebe.
 
Obzirom na sve, upozoravamo građane na obvezu pravilne uporabe i propisan način prometa pirotehničkih sredstava za zabavu, sukladno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, koji između ostaloga propisuje da:
- Pirotehnička sredstva namijenjena za vanjsku uporabu na otvorenim prostorima, kategorije F2 i F3 koje predstavljaju nisku i srednju razinu rizika kao i nizak intenzitet buke, osim petardi i redenika iz tih kategorija čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja građanima starijim od 18 godina,
- Uporaba naprijed navedenih pirotehničkih sredstava dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja,
- Pirotehnička sredstva koja građani mogu kupovati nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana,
- Građanima nije dozvoljena nabava niti uporaba petardi i redenika iz kategorije F2 i F3, kao ni uporaba pirotehničkih sredstava iz kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.
 
O kakvim se pirotehničkim sredstvima radi, odnosno koje su kategorije, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva, jer pirotehnička sredstva moraju biti označena vidljivom, čitljivom i neizbrisivom oznakom na hrvatskom jeziku koja sadrži: naziv i vrstu pirotehničkog sredstva, kategoriju pirotehničkog sredstva, broj komada u jediničnom pakiranju, upute za sigurnu uporabu i uništavanje, registracijski  broj pirotehničkog sredstva koji se temelji na jedinstvenom brojčanom sustavu i dr.
        
Napominjemo da će tijekom ove akcije policijski službenici ove Policijske uprave kontinuirano nadzirati sva prodajna mjesta na području naše Županije, te ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja i uporaba pirotehničkih sredstva obavlja suprotno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, pirotehnička sredstva će se oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe će nadležnom Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku, podnijeti Optužni prijedlog ili Prekršajni nalog.  Propisane novčane kazne, ovisno o vrsti prekršaja, iznose za fizičku osobu od 1.000 – 15.000 kuna, a za pravnu osobu od 10.000 – 80.000 kuna.
 
Osim toga, pored Zakona o eksplozivnim tvarima, nužno je skrenuti pozornost na Zakon o oružju (NN broj 63/07.,146/08, 59/12 i 70/17), posebno na provedbu odredbi koje se odnose na nabavu, držanje, nošenje, ustupanje oružja drugom na uporabu, a posebno u odnosu na djecu.
 
Obzirom na sve naprijed navedeno molimo da putem svojih medija u narednom razdoblju pozovete građane da u zajedničkom interesu sprječavanja nezakonite prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, s tim i smanjenja mogućnosti ozljeđivanja, a posebno djece, o svim uočenim nepravilnostima obavijeste najbližu Policijsku postaju ili pozivom na besplatan broj telefona 192 ili 112.
 
Sve u svemu, savjetujemo građane koji koriste pirotehnička sredstva da ne podcjenjuju njihovu moć. Budite uzor svojoj djeci i kupujte pirotehniku provjerene kvalitete. Učinite svoju okolinu sigurnom, brinite za susjede i kućne ljubimce kojima takva sredstva nisu nimalo ugodna.
 
Također, podsjećamo građane kako je u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija“, u sklopu koje, osim što možete predati bez sankcija ilegalno oružje, možete predati i zaostala pirotehnička sredstva koja spadaju u kategorije F2 i F3. Odazovite se akciji kako biste se, bez kazne i anonimno, riješili takvih opasnih sredstava.
 
Promotivni video spot pogledajte na poveznici
https://www.youtube.com/watch?v=Pb010bIB3g8
 

Priopćenja