U nedjelju je akcija u prometu na vozače koji prebrzo voze

Slika \PU_SK\slike\vijesti\brzina3.jpg

U nedjelju, 26. lipnja u vremenu od 10 do 16 sati, na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila, sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području

FOTO: MUP
 
Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prekršaja brze vožnje zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su smrtne posljedice ili teške tjelesne ozljede, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su nekorištenje sigurnosnog pojasa, nekorištenje zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, nepropisno pretjecanje, istek važnosti prometne dozvole i dr., a poseban naglasak će biti stavljen na recidiviste u prometu.  
                   
Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.
 
U prvih pet mjeseci ove godine na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodile su se 283 prometne nesreće, a u istom vremenskom razdoblju prošle godine 291 prometna nesreća, odnosno 208 PN s materijalnom štetom (194 - 2021.g.), 71 PN s  ozlijeđenim osobama (92 - 2021.g.) i 4 PN s  poginulim  osobama (5 - 2021.g.). Ukupni broj prometnih nesreća smanjen je za 8 PN ili 2,7%, broj nesreća s materijalnom štetom povećan je za 14 PN ili 7,2%, broj nesreća s ozlijeđenim osobama smanjen je za 21 PN ili 22,8%, a broj  prometnih nesreća s poginulim osobama manji je za 1 PN ili 20%.
 
Ukupno su nastradale 94 osobe (132 - 2021.g.), 6 osoba je smrtno stradalo (6 - 2021.g.), 20 osoba je teško ozlijeđeno (40 - 2021.g.), a 68 osoba je lakše ozlijeđeno (86 - 2021.g.). Ukupan broj nastradalih smanjen je za 38 osoba ili 28,8%,  među kojima je broj lakše ozlijeđenih manji za 18 osoba ili 20,9%, a broj teže ozlijeđenih je manji za 20 osoba ili 50%.
 
Nadalje, od navedene 283 prometne nesreće, nepropisna ili neprilagođena brzina je direktni uzrok za ukupno njih 59 od čega je 20 prometnih nesreće s ozlijeđenim osobama i 3 sa smrtno stradalim osobama, za razliku od istog razdoblja prošle godine kad se zbog nepropisne brzine dogodilo 79 prometnih nesreća od čega 36 s ozlijeđenim osobama i 4 prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama.
 
Uz pad broja prometnih nesreća uzrokovanih nepropisnom i neprilagođenom brzinom bilježimo i pad prometnih prekršaja nepropisne brzine, pa je tako u prvih pet mjeseci ove godine evidentiran 2 371 takav prekršaj nasuprot istom vremenskom periodu prošle godine kad je evidentirano 3 125 prekršaja nepropisne brzine, ali u zabrinjavajućem porastu su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola kao i vožnja tehnički neispravnog i neregistriranog vozila.
 
Pozivamo vozače svih vrsta vozila, da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, kao i da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Najave