Tjedni rezultati pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa

Slika \PU_SK\slike\vijesti\promet-policija.jpg

U vremenu od 12. (ponedjeljak) do 18. listopada (nedjelja), u sklopu tjedna provođenja akcije na nivou Europske unije ROADPOL - pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa, Policijska uprava šibensko-kninska je bila uključena u akciju pojačanog nadzora

U proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 12. (ponedjeljak) do 18. listopada (nedjelja), u cilju povećanja stupnja sigurnosti u prometu te smanjenja broja i posljedica prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači teretnih vozila i autobusa, u sklopu tjedna provođenja akcije na nivou Europske unije ROADPOL - pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa, Policijska uprava šibensko-kninska je bila uključena u akciju pojačanog nadzora.
 
Akcija je odmah prvog dana bila u pojačanom obimu dok se drugih dana periodično obavljala na  lokacijama koje su nam se statistički, ali i iskustveno pokazale kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja, a posebno prometnih nesreća zbog nepropisne vožnje teretnih vozila i autobusa. 
 
Tijekom trajanja akcije kontrolirano je ukupno 88 teretnih automobila i 4 autobusa kojom prilikom kod kontrole autobusa nisu uočeni prekršaji dok je kontrolom teretnih automobila utvrđeno da je 31 teretno vozilo u prekršaju dok su 4 teretna automobila privremeno bila isključena iz prometa dok nisu ispravili uočenu nepravilnost nakon čega bi nastavili s vožnjom.
 
Kod kontroliranih teretnih vozila izdvajamo nepravilnu upotrebu tahografa – 11, zatim prekršaji tehničke neispravnosti – 7, nekorištenje sigurnosnog pojasa – 5, prekršaji vezani za vremensko ograničenje upravljanja vozilom – 4, prekoračenje brzine i pretovar teretnog vozila – 1 i još 15 ostalih prometnih prekršaja.
 
Pozivamo sve sudionike u prometu, neovisno radi li se o vozačima osobnih ili teretnih automobila, autobusa, mopeda ili motocikla, da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga i da koriste sigurnosne pojaseve, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, upravo zato što je čovjek ključni faktor za sigurnost prometa, jer samo odgovornim ponašanjem svih u prometu doprinosimo sigurnosti.
 

Priopćenja