Tjedni pregled prometa - 17 prometnih nesreća i 151 prometni prekršaj

Slika \PU_SK\slike\vijesti\Policija2.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 16 do 22. studenog, na području Policijske uprave šibensko-kninske se dogodilo 17 prometnih nesreća, 4 s ozlijeđenim osobama i 13 s materijalnom štetom, a u tim prometnim nesrećama 4 osobe su lakše i 2 teže ozlijeđene

Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 14, se dogodilo na području Šibenika i Vodica i to 3 s ozlijeđenim osobama i 11 s materijalnom štetom, a u ovim prometnim nesrećama 2 osobe su lakše i 2 teže ozlijeđene. Na području Drniša se dogodila 1 prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj su 2 osobe lakše ozlijeđene do su se na području Knina dogodile 2 prometne nesreće s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, nepropisna brzina – 16 i nepoštivanje prednosti prolaska – 1.
 
U proteklom tjednu je utvrđeno i sankcionirano ukupno 151 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (79), nekorištenje sigurnosnog pojasa (27), nepropisno uključivanje i isključivanje (16), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (7),) i tako dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 8 vozača i 4 vozila.
 
Nadalje, 16. studenog u Kninu, zatečen je 50-godišnjak da pod utjecajem alkohola upravlja osobnim automobilom Golf šibenskih registarskih oznaka kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 2,75 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je zadržan do otriježnjenja, a protiv njega će biti podnijet Optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.
 
Također je 20. studenoga sati na A-1, u 11,16 sati u blizini Pirovca, 39-godišnjaku zabilježena najveća brzina kretanja od 223 km/h, a upravljao je osobnim automobilom Audi splitskih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog u iznosu od 6.000 kuna.
 
Obzirom na statističke pokazatelja, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine i korištenje sigurnosnog pojasa, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da ne voze ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da upale svjetla na vozilu te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Pisane vijesti