Tjedni pregled prometa - 12 prometnih nesreća i 215 prekršaja

Slika \PU_SK\slike\vijesti\grb na motoru.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 23 do 29. studenog, na području Policijske uprave šibensko-kninske se dogodilo 12 prometnih nesreća, 4 s ozlijeđenim osobama i 8 s materijalnom štetom, a u tim prometnim nesrećama 3 osobe su lakše i 1 teže ozlijeđene

Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 9, se dogodilo na području Šibenika i Vodica i to 2 s ozlijeđenim osobama i 7 s materijalnom štetom, a u ovim prometnim nesrećama 2 osobe su lakše ozlijeđene. Na području Drniša su se dogodile 2 prometne nesreće od kojih 1 s ozlijeđenom osobom u kojoj je 1 osoba lakše ozlijeđena i 1 sa materijalnom štetom, dok se na području Knina dogodila 1 prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je 1 osoba lakše ozlijeđena.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, nepropisna brzina – 3, nepoštivanje prednosti prolaska – 3, vožnja unazad – 2, neočekivana pojava opasnosti na cesti – 1, nepropisno kretanje – 1, nepropisno uključivanje – 1, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti – 1. 
 
U proteklom tjednu je utvrđeno i sankcionirano ukupno 215 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (129), nekorištenje sigurnosnog pojasa (24), nepropisno uključivanje i isključivanje (16), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (12),) i tako dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 15 vozača i 4 vozila.
 
Nadalje, 28. studenog u Šibeniku na državnoj cesti D8, zatečen je 41-godišnjak da pod utjecajem alkohola upravlja osobnim automobilom Alfa Romeo splitskih registarskih oznaka kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 2,10 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je zadržan do otriježnjenja, oduzeta mu je vozačka dozvola na 6 mjeseci a protiv njega će biti podnijet Optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.
 
Također je 24. studenoga sati na A-1, u 12,37 sati u blizini Pirovca, 39-godišnjaku zabilježena najveća brzina kretanja od 227 km/h, a upravljao je osobnim automobilom Audi zagrebačkih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog u iznosu od 6.000 kuna.
 
Obzirom na statističke pokazatelja, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine i korištenje sigurnosnog pojasa, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da ne voze ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da upale svjetla na vozilu te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Pisane vijesti