Tjedna anliza prometa - 9 prometnih nesreća i 255 prometnih prekršaja

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 05. travnja do 11. travnja 2021.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 9 prometnih nesreća, od kojih 3 s ozlijeđenim osobama (3 osobe lakše ozlijeđene) i 6 s materijalnom štetom


Većina prometnih nesreća se dogodila na području Šibenika, odnosno njih 5, sve s materijalnom štetom. Na području Drniša nije bilo prometnih nesreća, dok su se na području Knina dogodile 4 prometne nesreće, od kojih 3 sa lakše ozlijeđenim osobama i 1 sa materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila - 4 i nepoštivanje prednosti prolaska - 5.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 255 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (143), nekorištenje sigurnosnog pojasa (56), nepropisno uključivanje i isključivanje (11), upravljanje pod utjecajem alkohola (9), a ujedno je iz prometa isključeno 14 vozača i 12 vozila.
 
Ovom prilikom ističemo kako je 10. travnja  u 14,10 sati na državnoj cesti D8 u Kapeli zaustavljen 53-godišnjak koji je upravljao osobnim vozilom WV Seat zagrebačkih registarskih oznaka kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 1,89 g/kg alkohola u organizmu. Protiv njega je podnesen Optužni prijedlog redovnim putem.
 
Također je dana 05. travnja u 20,40 sati na auto cesti A1 u Skradinu 49-godišnjaku zabilježena najveća brzina kretanja od 212 km/h, a upravljao je osobnim automobilom „BMW“ njemačkih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog u iznosu od 6.000 kuna,
 
Obzirom na statističke pokazatelje, na i dalje velik broj zatečenih vozača u vožnji nepropisnom brzinom i zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa kao i pod utjecajem alkohola, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne voze ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Priopćenja