Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 13. do 19. studenog 2023.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 14 prometnih nesreća od kojih 6 s 2 teže i 4 lakše ozlijeđene osobe i 8 s materijalnom štetom

FOTO: ilustracija
 
Od ukupnog broja prometnih nesreća 13 se dogodilo na području Šibenika i Vodica od kojih 5 s 2 teže i 3 lakše ozlijeđene osobe i 8 s materijalnom štetom. Na području Drniša nije bilo prometnih nesreća, a na području Knina 1 prometna nesreća s 1 lakše ozlijeđenom osobom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su dominantni uzroci neprilagođena brzina kretanja - 5, nepoštivanje prednosti prolaska - 3, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti - 2 i dr.

U proteklom tjednu utvrđen je i sankcioniran ukupno 251 prekršaj, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (82), nekorištenje sigurnosnog pojasa (62), upravljanje pod utjecajem alkohola (22), tehnička neispravnost vozila (4), vožnja prije stjecanja prava (3) i dr., a ujedno su iz prometa isključeno 26 vozača i 7 vozila.
 
Napominjemo da je u prvih deset mjeseci 2023.g. povećan broj kako prometnih nesreća s nastradalim osobama za 22% tako i broj prekršaja u prometu za 32,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to povećanje prekršaja brze vožnje za 62,4% (9298 u odnosu na 5727) kao i nekorištenje sigurnosnog pojasa za 14,13% (2800 u odnosu na 2455).
 
Policija kontinuirano provodi pojačano postupanje po prometnoj problematici te će kako najavljenim tako i izvanrednim akcijama u prometu djelovati preventivno i represivno budući da velik broj recidivista, bez obzira na prethodna zaustavljanja, privođenja i kazne, nastavljaju upravljati vozilima svih vrsta i svjesno krše propise te su opasnost na cestama.

Priopćenja