Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 23. do 29. listopada 2023.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 19 prometnih nesreća od kojih 4 sa 2 teže i 3 lakše ozlijeđene osobe i 15 s materijalnom štetom

FOTO: Ilustracija
 
Od ukupnog broja prometnih nesreća 13 se dogodilo na području Šibenika i Vodica od kojih 3 s 3 lakše ozlijeđene osobe i 10 s materijalnom štetom. Na području Drniša dogodile su se 3 prometne nesreće od kojih 1 s 2 teže ozlijeđene osobe i 2 prometne nesreće s materijalnom štetom, a na području Knina 3 prometne nesreće s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su dominantni uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja – 13, nepoštivanje prednosti prolaska – 3 i dr.

U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 205 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (88), nekorištenje sigurnosnog pojasa (42), nepropisno uključivanje/isključivanje iz prometa (30), upravljanje pod utjecajem alkohola (10), tehnička neispravnost vozila (5) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 10 vozača i 5 vozila.
 
U proteklom vikendu posebno izdvajamo dva događaja gdje su vozači zbog počinjenih prekršaja u prometu privedeni na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku:
- od 27. kolovoza kad su oko 12,45 sati u Radučiću policijski službenici pokušali zaustaviti osobni automobil šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao od ranije im poznat 21-godišnak. Ubrzo je vozač pronađen, upravljao je automobilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima dok automobilu nije produžena valjanost tehničkog pregleda. Rješenjem suda mu je određena novčana kazna od 3.000 eura i dvanaest mjeseci zabrane upravljanja vozilima nakon položenog vozačkog ispita,
- od 29. listopada kad su oko 2,10 sati u Šibeniku policijski službenici zaustavili osobni automobil gospićkih registarskih oznaka kojim je upravljala 31-godišnjakinja kojoj je izmjerena koncentracija od 1,56 g/kg alkohola u organizmu.
 
Napominjemo da je u prvih devet mjeseci 2023.g. povećan broj kako prometnih nesreća s nastradalim osobama za 23,2% tako i broj prekršaja u prometu za 41,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to povećanje prekršaja brze vožnje za 110% (8863 u odnosu na 4220) kao i nekorištenje sigurnosnog pojasa za 29,3% (2495 u odnosu na 1929).
 
Policija kontinuirano provodi pojačano postupanje po prometnoj problematici te će kako najavljenim tako i izvanrednim akcijama u prometu djelovati preventivno i represivno budući da velik broj recidivista, bez obzira na prethodna zaustavljanja, privođenja i kazne, nastavljaju upravljati vozilima svih vrsta i svjesno krše propise te su opasnost na cestama.

Priopćenja