Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 25. rujna do 1. listopada 2023.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 25 prometnih nesreća od kojih 8 s 4 teže i 6 lakše ozlijeđenih osoba i 17 s materijalnom štetom

FOTO: Ilustracija
 
Od ukupnog broja prometnih nesreća 18 se dogodilo na području Šibenika i Vodica od kojih 6 s 3 teže i 4 lakše ozlijeđene osobe i 12 s materijalnom štetom. Na području Drniša dogodilo se 5 prometnih nesreća od kojih 2 s 1 teže i 2 lakše ozlijeđene osobe i 2 s materijalnom štetom, a na području Knina 2 prometne nesreće s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su dominantni uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja – 20 te vožnja na nepropisnoj udaljenosti – 5.

U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 205 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (98), nekorištenje sigurnosnog pojasa (62), nepropisno uključivanje/isključivanje iz prometa (22), upravljanje pod utjecajem alkohola (10), tehnička neispravnost vozila (5) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 5 vozača i 4 vozila.
 
Napominjemo da je u prvih osam mjeseci 2023.g. povećan broj kako prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 26,5% tako i broj prekršaja u prometu za 46,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to povećanje prekršaja brze vožnje za 100,2% (8447 u odnosu na 4220) kao i nekorištenje sigurnosnog pojasa za 18,3% (2282 u odnosu na 1929).
 
Policija kontinuirano provodi pojačano postupanje po prometnoj problematici te će kako najavljenim tako i izvanrednim akcijama u prometu djelovati preventivno i represivno budući da velik broj recidivista, bez obzira na prethodna zaustavljanja, privođenja i kazne, nastavljaju upravljati vozilima svih vrsta i svjesno krše propise te su opasnost na cestama.

Priopćenja