Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 18. do 24. rujna 2023.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodile su se 32 prometne nesreće od kojih 13 s 2 teže i 17 lakše ozlijeđenih osoba i 19 s materijalnom štetom

FOTO: Ilustracija
 
Od ukupnog broja prometnih nesreća 27 se dogodilo na području Šibenika i Vodica od kojih 11 s 1 teže i 14 lakše ozlijeđenih osoba i 16 s materijalnom štetom. Na području Drniša dogodile su se 2 prometne nesreće s materijalnom štetom, a na području Knina 3 prometne nesreće s od kojih 2 s 1 teže i 3 lakše ozlijeđene osobe i 1 s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su dominantni uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja – 20, oduzimanje prednosti prolaza – 2, vožnja na nepropisnoj udaljenosti – 6 i dr.

U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 165 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (88), nekorištenje sigurnosnog pojasa (32), nepropisno uključivanje/isključivanje iz prometa (22), upravljanje pod utjecajem alkohola (12), tehnička neispravnost vozila (5) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 10 vozača i 4 vozila.
 
Izdvajamo događaj od 23. rujna oko 01,00 sat nedaleko Primoštena na državnoj cesti D-8 kad 43-godišnjak, upravljajući osobnim automobilom slavonskobrodskih registarskih oznaka, nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti (nepregledan desni zavoj, bez javne rasvjete, uspon) te je sletio s ceste na kameno-zemljanu površinu i udario u metalni stup za prometni znak. Vozač nije ozlijeđen, a izmjerena mu je koncentracija od 2,63 g/kg alkohola u organizmu te kod sebe nije imao ni vozačku dozvolu ni osobnu iskaznicu. Uz Optužni prijedlog je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku gdje mu je Rješenjem određeno zadržavanje u zatvoru u trajanju od 14 dana.
 
Napominjemo da je u prvih osam mjeseci 2023.g. povećan broj kako prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 26,5% tako i broj prekršaja u prometu za 46,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to povećanje prekršaja brze vožnje za 100,2% (8447 u odnosu na 4220) kao i nekorištenje sigurnosnog pojasa za 18,3% (2282 u odnosu na 1929).

Policija kontinuirano provodi pojačano postupanje po prometnoj problematici te će kako najavljenim tako i izvanrednim akcijama u prometu djelovati preventivno i represivno budući da velik broj recidivista, bez obzira na prethodna zaustavljanja, privođenja i kazne, nastavljaju upravljati vozilima svih vrsta i svjesno krše propise te su opasnost na cestama.

Priopćenja