Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 28. kolovoza do 3. rujna 2023.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 37 prometnih nesreća od kojih 13 sa 4 teže i 18 lakše ozlijeđenih osoba i 24 s materijalnom štetom

FOTO: Ilustracija
 
Od ukupnog broja prometnih nesreća njih 34 su se dogodile na području Šibenika i Vodica od kojih 11 s 4 teže i 16 lakše ozlijeđenih osoba i 23 s materijalnom štetom. Na području Drniša dogodila se 1 prometna nesreća s materijalnom štetom dok su se na području Knina dogodile 2 prometne nesreće u kojima su 2 osobe lakše ozlijeđene.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su dominantni uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja – 23, oduzimanje prednosti prolaza – 6 i vožnja na nepropisnoj udaljenosti – 2 i dr.

U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 265 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (118), nekorištenje sigurnosnog pojasa (52), nepropisno uključivanje/isključivanje iz prometa (42), upravljanje pod utjecajem alkohola (18), tehnička neispravnost vozila (15) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 10 vozača i 6 vozila.
 
Između svih prekršaja prekoračenja brzine izdvajamo jedan na autocesti A-1 od 2. rujna kad je oko 17,30 sati zaustavljen i prekršajno kažnjen 26-godišnji bosanski državljanin koji je upravljao Mercedesom njemačkih registarskih oznaka čija je zabilježena najveća brzina kretanja od 209 km/h. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 660 eura.
 
Izdvajamo i događaj iz prometa od 2. rujna kad se oko 02,00 sati dogodila prometna nesreća na način da je 24-godišnjak osobnim automobilom šibenskih registarskih oznaka sletio s ceste nedaleko Pirovca. Izmjerena mu je koncentracija od 1,44 g/kg alkohola u organizmu, odbio je test na droge kao i davanje uzoraka na analizu. Nije ozlijeđen u prometnoj nesreći te je uz Optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku gdje je kažnjen novčanom kaznom od 2.270 eura kao i zabranom upravljanja vozilima „B“ kategorije u trajanju od 5 mjeseci.

Napominjemo da je u prvih sedam mjeseci 2023.g. povećan broj kako prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 20,5% tako i broj prekršaja u prometu za 44,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to povećanje prekršaja brze vožnje za 107,6% (6899 u odnosu na 3323) kao i nekorištenje sigurnosnog pojasa za 18,5% (1996 u odnosu na 16857).
 
Policija kontinuirano provodi pojačano postupanje po prometnoj problematici, fokusirati će se na nekorištenje sigurnosnog pojasa, te će kako najavljenim tako i izvanrednim akcijama u prometu djelovati preventivno i represivno budući da velik broj recidivista, bez obzira na prethodna zaustavljanja, privođenja i kazne, nastavljaju upravljati vozilima svih vrsta i svjesno krše propise te su opasnost na cestama.

Priopćenja