Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\policija05.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 29. svibnja do 4. lipnja 2023.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 25 prometnih nesreća od kojih 1 s 1 smrtno stradalom osobom, 4 s 1 teže i 4 lakše ozlijeđene osobe i 20 s materijalnom štetom

FOTO: Ilustracija
 
Od ukupnog broja prometnih nesreća njih 20 se dogodilo na području Šibenika i Vodica od kojih 1 s 1 smrtno stradalom osobom, 3 s 1 teže i 3 lakše ozlijeđene osobe i 16 s materijalnom štetom. Na području Drniša su se dogodile 4 prometne nesreće od kojih 1 s 1 lakše ozlijeđenom osobom i 3 s materijalnom štetom, a na području Knina 1 prometna nesreća s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su dominantni uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja – 21 te nepoštivanje prednosti prolaska – 4.

U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 525 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (335), nekorištenje sigurnosnog pojasa (55), nepropisno uključivanje/isključivanje iz prometa (39), upravljanje pod utjecajem alkohola (35), tehnička neispravnost vozila (29) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 27 vozača i 13 vozila.
 
Između svih prekršaja prekoračenja brzine izdvajamo jedan na autocesti A-1 od 3. lipnja kad je u 17,20 sati zaustavljen i prekršajno kažnjen 27-godišnji bosanski državljanin koji je upravljao Bentleyem austrijskih registarskih oznaka čija je zabilježena najveća brzina kretanja od 219 km/h. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 660 eura.
 
Napominjemo da je u prva četiri mjeseca 2023.g. povećan broj prekršaja u prometu za 34,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prvenstveno ovdje navodimo podatke za četiri glavne „ubojice“ u prometu i to povećanje prekršaja brze vožnje za 91,1% (3720 u odnosu na 1947), vožnje pod utjecajem alkohola/droga za 1,6% (327 u odnosu na 322 uz 43 vozača koji su odbili testiranje) i nekorištenje sigurnosnog pojasa za 13,9% (1261 u odnosu na 1107) dok je smanjen broj vozača zatečenih u vožnji s mobilnim telefonom u rukama.

Obzirom na povećan broj prometnih prekršaja, prvenstveno brze vožnje i nekorištenja sigurnosnog pojasa, ali i vožnje pod utjecajem alkohola/droga što dovodi do teških posljedica u prometnim nesrećama, policija će u narednom razdoblju dodatno pojačati postupanje po prometnoj problematici te će kako najavljenim tako i izvanrednim akcijama u prometu djelovati preventivno i represivno budući da velik broj recidivista, bez obzira na prethodna zaustavljanja, privođenja i kazne, nastavljaju upravljati vozilima svih vrsta i svjesno krše propise te su opasnost na cestama.

Priopćenja