Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\policija 2.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 16. do 22. siječnja 2023.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 13 prometnih nesreća, sve s materijalnom štetom

FOTO: Ilustracija
           
Od ukupnog broja, na području Šibenika i Vodica se dogodilo 12 prometnih nesreća, na području Knina 1 prometna nesreća i na području Drniša nije bilo prometnih nesreća.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su dominantni uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja – 4, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti – 4 kao i drugi uzroci.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 269 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (78), nekorištenje sigurnosnog pojasa (48), upravljanje pod utjecajem alkohola (23), nepropisno pretjecanje (6), upravljanje vozilom prije stjecanja prava (3) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 29 vozača i 6 vozila.
 
Između svih prekršaja prekoračenja brzine izdvajamo jedan na autocesti A-1 od 16. siječnja kad je u 16,30 sati zaustavljen i prekršajno kažnjen 35-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom BMW zagrebačkih registarskih oznaka čija je zabilježena najveća brzina kretanja od 220 km/h. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 660 eura.
 
Obzirom na prošlogodišnje podatke koji pokazuju 14 smrtno stradalih u prometu, povećan broj vozača koji upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola te i dalje velik broj vozača koji prebrzo voze i ne koriste sigurnosni pojas pozivamo Vas da putem svojih medija kontinuirano upozoravate vozače da poštuju prometne propise.

Također, zbog pogoršanih uvjeta na cestama radi vremenskih neprilika molimo vozače da sa sobom imaju zimsku opremu ukoliko idu na put, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Priopćenja