Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\apolicajac i vozilo2.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 5. do 11. prosinca 2022.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 9 prometnih nesreća od kojih 2 s 2 lakše ozlijeđene osobe i 7 s materijalnom štetom

FOTO: Ilustracija
           
Od ukupnog broja, na području Šibenika i Vodica se dogodilo 6 prometnih nesreća od kojih 1 s 1 lakše ozlijeđenom osobom i 5 s materijalnom štetom, na području Drniša 1 prometna nesreća dok su se na području Knina dogodile 2 prometne nesreće od kojih 1 s 1 lakše ozlijeđenom osobom i 1 s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su dominantni uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja – 6 i nepoštivanje prednosti prolaska – 3.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 255 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (105), nekorištenje sigurnosnog pojasa (57), upravljanje pod utjecajem alkohola (23), tehnička neispravnost vozila (8) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 20 vozača i 9 vozila.
 
Izdvajamo događaj iz prometa od 9. prosinca kad su oko 12,45 sati u Šibeniku policijski službenici zaustavili osobni automobil Volkswagen šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 26-godišnjak koji je bio pozitivan na testu za droge/lijekove dok je kod njega i pronađeno 4,9 grama droge amfetamin. Uz Optužni prijedlog je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku gdje mu je Rješenjem određena novčana kazna od 15.000 kuna kao i zabrana upravljanja vozilima „B“ kategorije 3 mjeseca.
  
Između svih prekršaja prekoračenja brzine izdvajamo dva na autocesti A-1, oba od 11. prosinca:
- u 11,16 sati zaustavljen je i prekršajno kažnjen 57-godišnjak koji je upravljao Audijem splitskih registarskih oznaka čija je zabilježena najveća brzina kretanja od 207 km/h. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000 kuna,
- u 15,32 sati zaustavljen je i prekršajno kažnjen 48-godišnjak koji je upravljao Mercedesom splitskih registarskih oznaka čija je zabilježena najveća brzina kretanja od 212 km/h. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000 kuna.
 
Broj prometnih nesreća je na istoj razini kao i prošle godine, smanjen je broj stradalih osoba (ukupno 396 u odnosu na 429 prošle godine), preko 10% svih prometnih nesreća je zbog vožnje pod utjecajem alkohola, povećan je broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, vožnje bez korištenja sigurnosnog pojasa kao i vožnje tehnički neispravnog ili neregistriranog vozila pa pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Priopćenja