Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto_policija07.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 28. studenog do 4. prosinca 2022.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 8 prometnih nesreća s materijalnom štetom

FOTO: Ilustracija
           
Od ukupnog broja, na području Šibenika i Vodica se dogodilo 6 prometnih nesreća, na području Drniša 2 prometne nesreće dok na području Knina nije bilo prometnih nesreća.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su dominantni uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja – 6 i nepoštivanje prednosti prolaska – 2.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 175 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (75), nekorištenje sigurnosnog pojasa (57), upravljanje pod utjecajem alkohola (20), tehnička neispravnost vozila (18) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 20 vozača i 9 vozila.
 
Izdvajamo dva događaja iz prometa:
- od 2. prosinca kad su oko 22,30 sati u Knin policijski službenici zaustavili osobni automobil Opel šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 32-godišnjak koji je upravljao automobilom za vrijeme dok mu je poništena vozačka dozvola zbog prethodno nakupljenih negativnih bodova. Uz Optužni prijedlog je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku gdje mu je Rješenjem određena novčana kazna od 9.400 kuna kao i zabrana upravljanja vozilima „B“ kategorije 6 mjeseci nakon što ponovno položi vozački ispit,
 
- od 4. prosinca oko 13,40 sati kad 53-godišnjak, upravljajući osobnim automobilom Mercedes dubrovačkih registarskih oznaka na području Vrpolja, nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti te je izgubio kontrolu nad upravljačem i zaustavio se nakon više udaraca u zaštitnu ogradu uz cestu. Naknadno je vozaču izmjerena koncentracija od 0,54 g/kg alkohola u organizmu, a upravljao je automobilom za vrijeme dok mu je na snazi zabrana upravljanja vozilima B kategorije. Uz Optužni prijedlog je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku.
 
Tijekom 2. prosinca provedena je preventivno-represivna akcija kontrole vozača zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa kojom prilikom je kontrolirano 68 vozila i 98 osoba, a utvrđena su 33 prekršaja i to 26 vožnje bez sigurnosnog pojasa, 3 prekršaja korištenja mobilnog telefona za vrijeme vožnje, 2 nepropisna skretanja te po 1 prekršaj vožnje bez svjetala i oduzimanja prednosti pješaku.
 
Broj prometnih nesreća je na istoj razini kao i prošle godine, smanjen je broj stradalih osoba, ali preko 10% svih prometnih nesreća je zbog vožnje pod utjecajem alkohola, pa pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Priopćenja