Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 25. do 31. srpnja 2022.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodila se 31 prometna nesreća od kojih 1 s 1 smrtno stradalom osobom, 6 sa 3 teže i 5 lakše ozlijeđenih osoba i 24 s materijalnom štetom

FOTO: MUP
           
Od ukupnog broja, na području Šibenika i Vodica se dogodilo 27 prometnih nesreća, 1 s 1 smrtno stradalom osobom, 5 u kojima su 3 osobe teže, a 4 lakše ozlijeđene i 21 s materijalnom štetom. Na području Knina nije bilo prometnih nesreća, a na području Drniša 4 prometne nesreće od kojih 1 s 1 lakše ozlijeđenom osobom i 3 s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su dominantni uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja – 27 i nepoštivanje prednosti prolaza – 4.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 215 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (135), nekorištenje sigurnosnog pojasa (27), nepropisno uključivanje/isključivanje (25), upravljanje pod utjecajem alkohola (12) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 18 vozača i 9 vozila.
 
Izdvajamo događaj iz prometa od 31. srpnja oko 2,35 sati u Vodicama, kad su policijski službenici zaustavili osobni automobil Volkswagen srpskih registarskih oznaka kojim je upravljao 27-godišnji srpski državljanin, izmjerena mu je koncentracija od 1,74 g/kg alkohola u organizmu. Srpskom državljaninu je uručen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 10.000 kuna.
 
Između svih prekršaja prekoračenja brzine izdvajamo jedan na autocesti A-1 od 26. srpnja kad je u 10,50 sati zaustavljen i prekršajno kažnjen 48-godišnji talijanski državljanin koji je upravljao Mercedesom talijanskih registarskih oznaka čija je zabilježena najveća brzina kretanja od 208 km/h, Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000 kuna.
 
Ove godine nastavljen je negativni pokazatelj smrtnih stradavanja, promet na svim cestama se dosta pojačao kao i broj prometnih nesreća u posljednjih mjesec dana, proteklog tjedna je još jedan motociklist smrtno stradao, pa pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Priopćenja