Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\brzina3.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 4. do 10. srpnja 2022.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 28 prometnih nesreća od kojih 8 sa 3 teže i 9 lakše ozlijeđenih osoba i 20 s materijalnom štetom

FOTO: MUP
           
Od ukupnog broja, na području Šibenika i Vodica se dogodilo 25 prometnih nesreća, 5 u kojima je 2 osobe teže, a 6 lakše ozlijeđeno i 20 s materijalnom štetom. Na području Drniša su se dogodile 2 prometne nesreće u kojima je 1 osoba teže, a 2 lakše ozlijeđene, a na području Knina 1 prometna nesreće s 1 lakše ozlijeđenom osobom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su dominantni uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja – 6, nepropisno skretanje – 2, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti – 7, oduzimanje prednosti – 2 i dr.
 
U proteklom tjednu utvrđena su i sankcionirana ukupno 373 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (188), nekorištenje sigurnosnog pojasa (81), upravljanje pod utjecajem alkohola (16), nekorištenje zaštitne kacige (11), tehnička neispravnost vozila (8) i dr., a ujedno su iz prometa isključena 23 vozača i 8 vozila.
 
Izdvajamo dva događaja iz prometa od 8. srpnja:
- oko 9,25 sati u Murteru, kad su policijski službenici zaustavili osobni Motocikl Piaggio bez registarskih oznaka kojim je upravljao 42-godišnjak za vrijeme kad mu je poništena vozačka dozvola (nakupljeni bodovi), nije koristio zaštitnu kacigu te je odbio testiranje na droge ili lijekove. Uz Optužni prijedlog vozač je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku gdje mu je određeno zadržavanje u zatvoru od 15 dana,
- oko 2,10 sati u Šibeniku, kad su policijski službenici zaustavili osobni automobil Fiat zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 47-godišnjak, izmjerena mu je koncentracija od 1,42 g/kg alkohola u organizmu. Uz Optužni prijedlog vozač je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku.
 
Između svih prekršaja prekoračenja brzine, izdvajamo dva na autocesti A-1 od 9. srpnja:
- u 15,15 sati zaustavljen i prekršajno kažnjen 48-godišnji njemački državljanin koji je upravljao Audijem njemačkih registarskih oznaka čija je zabilježena najveća brzina kretanja od 215 km/h,
- u 15,20 sati zaustavljen i prekršajno kažnjen 38-godišnji slovački državljanin koji je upravljao Mercedesom slovačkih registarskih oznaka čija je zabilježena najveća brzina kretanja od 215 km/h.
Protiv oba vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000 kuna.
 
U šest mjeseci nastavljen je negativni pokazatelj smrtnih stradavanja, nedavno su se dogodile dvije nesreće u kojima su stradali pješaci, promet na cestama se dosta pojačao kao i broj prometnih nesreća u posljednjih mjesec dana, pa pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Priopćenja