Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\policija.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 27. lipnja do 3. srpnja 2022.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodile su se 32 prometne nesreće od kojih 2 sa 2 smrtno stradale osobe, 12 sa 5 teže i 14 lakše ozlijeđenih osoba i 18 s materijalnom štetom

FOTO: MUP
           
Od ukupnog broja, na području Šibenika i Vodica se dogodilo 26 prometnih nesreća, 2 u kojima su 2 osobe smrtno stradale, 10 u kojima je 5 osoba teže, a 11 lakše ozlijeđenih i 14 s materijalnom štetom. Na području Drniša su se dogodile 2 prometne nesreće od kojih 1 s 2 lakše ozlijeđene osobe i 1 s materijalnom štetom, a na području Knina 4 prometne nesreće od kojih 1 s 1 lakše ozlijeđenom osobom i 3 s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su dominantni uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja – 8, nepropisno skretanje – 7, nepropisno pretjecanje – 4 i dr.
 
U proteklom tjednu utvrđena je i sankcionirano ukupno 285 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (121), nekorištenje sigurnosnog pojasa (51), upravljanje pod utjecajem alkohola (14), nekorištenje zaštitne kacige (8), tehnička neispravnost vozila (4) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 10 vozača i 4 vozila.
 
U proteklom tjednu opet je nastavljen negativni pokazatelj smrtnih stradavanja, nedavno su se dogodile dvije nesreće u kojima su stradali pješaci dok se promet na cestama dosta pojačao, pa pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Priopćenja