Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\polis.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 13. do 19. lipnja 2022.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 29 prometnih nesreća od kojih 10 sa 6 teže i 8 lakše ozlijeđenih osoba i 19 s materijalnom štetom

FOTO: MUP
           
Od ukupnog broja, na području Šibenika i Vodica se dogodilo 25 prometnih nesreća, 9 u kojima je 5 osoba teže, a 4 lakše ozlijeđeno i 16 s materijalnom štetom. Na području Drniša dogodile su se 2 prometne nesreće s materijalnom štetom, a na području Knina 2 prometne nesreće od kojih 1 s 1 teže i 4 lakše ozlijeđene osobe i 1 s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja – 5, nepropisno kretanje kolnikom – 3, nepropisno skretanje – 8, oduzimanje prednosti – 4 i dr.
 
U proteklom tjednu utvrđena su i sankcionirana ukupno 192 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (72), nekorištenje sigurnosnog pojasa (35), upravljanje pod utjecajem alkohola (14), nepropisno pretjecanje (5), i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 12 vozača i 7 vozila.
 
Izdvajamo tri događaja iz prometa:
- od 17. lipnja oko 13,40 sati u Šibeniku, kad su policijski službenici zaustavili motocikl Aprilia šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 24-godišnjak kojem je vozačka dozvola poništena zbog nakupljenih negativnih bodova. Uz Optužni prijedlog vozač je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku gdje mu je određeno zadržavanje u zatvoru od 10 dana dok je motocikl privremeno oduzet,

- od 19. lipnja kad su oko 3,20 sati u Šibeniku policijski službenici zaustavili osobni automobil Volkswagen šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 52-godišnjak, izmjerena mu je koncentracija od 1,56 g/kg alkohola u organizmu, a upravljao je automobilom u vrijeme dok mu je vozačka dozvola privremeno oduzeta dok ne obavi izvanredni liječnički pregled. Uz Optužni prijedlog vozač je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku gdje mu je određeno zadržavanje u zatvoru od 10 dana,

- od 19. lipnja kad je oko 21,55 sati u Betini zaustavljen 44-godišnjak na mopedu Kymco bez registarskih oznaka, a izmjerena mu je koncentracija od 0,97 g/kg alkohola u organizmu. Utvrđeno je i kako je mopedu istekla valjanost prometne dozvole. Uz Optužni prijedlog vozač će biti priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku.
 
Tijekom pet mjeseci 2022.g. evidentiran je manji broj prometnih nesreća nego prošle godine u istom razdoblju, manji je i broj teško ozlijeđenih osoba, ali je nastavljen negativni pokazatelj smrtnih stradavanja, nedavno su se dogodile dvije nesreće u kojima su stradali pješaci, pa pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Priopćenja