Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto_policija07.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 2. do 8. svibnja 2022.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 17 prometnih nesreća od kojih 5 s 1 lakše i 4 teže ozlijeđene osobe i 12 s materijalnom štetom

Od ukupnog broja, na području Šibenika i Vodica se dogodilo 13 prometnih nesreća, 5 u kojima je 1 osoba teže i 4 lakše ozlijeđene i 8 s materijalnom štetom. Na području Drniša se dogodila 1, a na području Knina 3 prometne nesreće s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja – 2, nepropisno kretanje po kolniku – 2, nepoštivanje prednosti prolaska – 4, nepropisna vožnja unazad - 1, nedovoljna udaljenost – 2, nepropisno uključivanje – 1, nepropisno pretjecanje – 1, ostale greške vozača – 4.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 190 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (66), nekorištenje sigurnosnog pojasa (28), upravljanje pod utjecajem alkohola (5), vožnja neregistriranih vozila (12) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 11 vozača i 12 vozila.
 
Izdvajamo događaj iz prometa od 7. svibnja kad su oko 21,15 sati u Lozovcu policijski službenici zaustavili moped Tomos bez registarskih oznaka kojim je upravljao 39-godišnjak prije stjecanja prava na upravljanje. Uz Optužni prijedlog vozač je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku dok je moped privremeno oduzet obzirom da korisnik nije mogao dokazati vlasništvo.
 
Tijekom četiri mjeseca 2022.g. evidentiran je manji broj prometnih nesreća nego prošle godine u istom razdoblju, ali je nastavljen negativni pokazatelj smrtnih stradavanja, pa pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Priopćenja