Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 4. do 10. travnja 2022.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 10 prometnih nesreća od kojih 4 s 5 lakše ozlijeđenih osoba i 6 s materijalnom štetom

Od ukupnog broja, na području Šibenika i Vodica se dogodilo 9 prometnih nesreća, 4 u kojoj je 5 osoba lakše ozlijeđeno i 5 s materijalnom štetom. Na području Drniša se dogodila 1 prometna nesreća s materijalnom štetom dok na području Knina nije bilo prometnih nesreća.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su uzroci neprilagođena brzina kretanja – 9 i nepoštivanje prednosti prolaska – 1.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 285 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (125), nekorištenje sigurnosnog pojasa (99), nepropisno uključivanje/isključivanje (38), upravljanje pod utjecajem alkohola (21) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 17 vozača i 5 vozila.
 
Izdvajamo dva događaja iz prometa protekli vikend:
- od 8. travnja kad su oko 23,25 sati u Vodicama policijski službenici zaustavili osobni automobil Mini šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 51-godišnjak kojem je izmjerena koncentracija od 1,51 g/kg alkohola u organizmu, bez korištenja sigurnosnog pojasa i bez vozačke dozvole. Uz Optužni prijedlog vozač je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku gdje je novčano kažnjen s 11 tisuća kuna,
- od 10. travnja kad su oko 1,20 sati u Brodarici policijski službenici zaustavili osobni automobil Volkswagen šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 46-godišnjak kojem je izmjerena koncentracija od 1,29 g/kg alkohola u organizmu, a upravljao je vozilom prije stjecanja prava. Uz Optužni prijedlog vozač je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku gdje je novčano kažnjen s 9.900 kuna te mu je izrečena zabrana upravljanja vozilima „B“ kategorije u trajanju od četiri mjeseca nakon što položi vozački ispit.
          
U sklopu akcije u prometu ROADPOL, usmjerenu na prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa na svim sjedalima u vozilima, koja se provodila od 4. – 10. travnja na području cijele policijske uprave, kontrolirano je ukupno 347 vozila kojom prilikom su zatečene 154 osobe u prekršaju (vozači i putnici) od kojeg broja izdvajamo 131 prekršaj nekorištenja pojasa na prednjim sjedalima te 24 prekršaja nekorištenja pojasa na stražnjim sjedalima.
 
Obzirom na statističke pokazatelje tijekom 2021.g. gdje smo evidentirali povećan broj prometnih nesreća, smrtno stradalih i teže ozlijeđenih osoba, kao i nastavak negativnih pokazatelja i smrtnih stradavanja tijekom 2022.g., pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Priopćenja