Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 21. do 27. veljače 2022.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 16 prometnih nesreća od kojih jedna s 2 smrtno stradale osobe, 3 s 1 teže i 4 lakše ozlijeđene osobe i 11 s materijalnom štetom

Od ukupnog broja, na području Šibenika i Vodica se dogodilo 11 prometnih nesreća, 2 u kojoj su 2 osobe lakše ozlijeđene i 9 s materijalnom štetom. Na području Drniša dogodila se 1 prometna nesreća s materijalnom štetom, a na području Knina dogodile su se 4 prometne nesreće od kojih 1 s 2 smrtno stradale osobe te po 1 teže i lakše ozlijeđena, 1 s 1 lakše ozlijeđenom osobom i 2 s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su uzroci neprilagođena brzina kretanja – 12 kao i nepoštivanje prednosti prolaska – 4.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 205 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (78), nekorištenje sigurnosnog pojasa (66), nepropisno uključivanje/isključivanje (20), upravljanje pod utjecajem alkohola (11) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 14 vozača i 5 vozila.
 
Ovom prilikom ističemo kako je 23. veljače oko 15,10 sati nedaleko Knina zaustavljen 65-godišnjak koji je upravljao traktorom IMT šibenskih registarskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 2,69 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je uhićen i zadržan do otrježnjenja, a protiv njega će biti podnesen Optužni prijedlog.
 
Između svih prekršaja prekoračenja brzine, izdvajamo jedan na autocesti A-1 od 27. veljače kada je u 12,44 sati zaustavljen i prekršajno kažnjen 30-godišnjak koji je upravljao BMW-om splitskih registarskih oznaka čija je zabilježena najveća brzina kretanja od 175 km/h za vrijeme kad je ograničenje brzine bilo 80 km/h zbog jačine vjetra. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000 kuna.
 
Obzirom na statističke pokazatelje tijekom 2021.g. gdje smo evidentirali povećan broj prometnih nesreća, smrtno stradalih i teže ozlijeđenih osoba, kao i nastavak negativnih pokazatelja i smrtnih stradavanja tijekom 2022.g., pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Priopćenja