Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\Policija4.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 31. siječnja do 6. veljače 2022.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 11 prometnih nesreća, od kojih 2 s 2 teže ozlijeđene osobe i 9 s materijalnom štetom

Od ukupnog broja, na području Šibenika i Vodica se dogodilo 8 prometnih nesreća od kojih 1 s 1 teže ozlijeđenom osobom i 7 s materijalnom štetom. Na području Knina dogodila se 1 prometna nesreća s materijalnom štetom, a na području Drniša su se dogodile 2 prometne nesreće od kojih 1 s 1 taže ozlijeđenom osobom i 1 s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su uzroci neprilagođena brzina kretanja vozila – 10, nepoštivanje prednosti prolaza – 1.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 256 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (169), nekorištenje sigurnosnog pojasa (29), nepropisno uključivanje/isključivanje (27), upravljanje pod utjecajem alkohola (20), korištenje mobilnog telefona za vrijeme vožnje (9), a ujedno je iz prometa isključeno 26 vozača i 3 vozila.
 
Ovom prilikom ističemo kako je 4. veljače u Vodicama zaustavljen 48-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom Daewoo zadarskih registarskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 1,72 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je uhićen i uz Optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku.
 
Napominjemo kako se postupanje policijskih službenika nastavlja svakodnevno, u sklopu planiranih akcija ili nasumično, dok će se prioritet u postupanju staviti na recidiviste u prometu.
 
Obzirom na statističke pokazatelje tijekom 2021.g. gdje smo evidentirali povećan broj prometnih nesreća, smrtno stradalih i teže ozlijeđenih osoba, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Priopćenja