Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 24. do 30. siječnja 2022.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 11 prometnih nesreća, od kojih 2 s 1 teže i 1 lakše ozlijeđenom osobom i 9 s materijalnom štetom

Od ukupnog broja, na području Šibenika i Vodica se dogodilo 6 prometnih nesreća s materijalnom štetom. Na području Knina dogodila se 1 prometna nesreća s 1 lakše ozlijeđenom osobom, a na području Drniša su se dogodile 4 prometne nesreće od kojih 1 s 1 taže ozlijeđenom osobom i 3 s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su uzroci neprilagođena brzina kretanja vozila – 1, nepoštivanje prednosti prolaza – 3, nepropisno kretanje po kolniku – 1 te ostalo – 6.
 
U proteklom tjednu utvrđena su i sankcionirana ukupno 242 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (112), nekorištenje sigurnosnog pojasa (34), nepropisno uključivanje/isključivanje (15), upravljanje pod utjecajem alkohola (17), a ujedno je iz prometa isključeno 17 vozača i 8 vozila.
 
Ovom prilikom ističemo kako je 27. siječnja u Kninu zaustavljen 54-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom Volkswagen šibenskih registarskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 1,61 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je zadržan do otrježnjenja, a protiv njega će biti podnesen Optužni prijedlog.
 
Također je 30. siječnja u 16,04 sati na magistralnoj cesti D-8, nedaleko Pirovca, 32-godišnjaku zabilježena najveća brzina kretanja od 171 km/h, a upravljao je osobnim automobilom BMW zadarskih registarskih oznaka. Vozaču je izdan Obvezni prekršajni nalog na iznos od 5.000 kuna.
 
Obzirom na statističke pokazatelje tijekom 2021.g. gdje smo evidentirali povećan broj prometnih nesreća, smrtno stradalih i teže ozlijeđenih osoba, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Priopćenja