Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\palica01.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 10. do 16. siječnja 2022.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 11 prometnih nesreća, od kojih 1 sa 1 smrtno stradalom osobom, 1 s 1 teže ozlijeđenom osobom i 9 s materijalnom štetom

Od ukupnog broja, na području Šibenika i Vodica se dogodilo 9 prometnih nesreća od kojih 1 s 1 teže ozlijeđenom osobom i 8 s materijalnom štetom. Na području Knina dogodila se 1 prometna nesreća s materijalnom štetom, a na području Drniša 1 prometna nesreća s 1 smrtno stradalom osobom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su uzroci neprilagođena brzina kretanja vozila – 10 kao i nepoštivanje prednosti prolaza – 1.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 236 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (137), nekorištenje sigurnosnog pojasa (39), nepropisno uključivanje/isključivanje (17), upravljanje pod utjecajem alkohola (17), korištenje mobilnog telefona za vrijeme vožnje (9) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 30 vozača i 7 vozila.
 
Također izdvajamo još dva događaja od proteklog vikenda:
- 15. siječnja oko 20,17 sati u Vodicama zaustavljen je 27-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom Renault šibenskih registarskih oznaka prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima i pod utjecajem alkohola. Uz Optužni prijedlog je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku, izrečena mu kazna od 10 tisuća kuna i zabrana upravljanja vozilima „B“ kategorije nakon što položi vozački ispit odnosno stekne pravo upravljanja motornim vozilima,
- 16. siječnja oko 21,50 sati u Kninu zaustavljen je 43-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom Volkswagen šibenskih registarskih oznaka, a kojem je izmjerena koncentracija od 2,40 g/kg alkohola u organizmu. Vozač će uz Optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku.
 
Obzirom na statističke pokazatelje tijekom 2021.g. gdje smo evidentirali 15 smrtno stradalih osoba u prometu, povećan broj prometnih nesreća i teže ozlijeđenih osoba, kao i nastavak smrtnog stradanja u prometu u ovoj godini, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Također, policijski službenici će i ove godine svojim preventivno-represivnim akcijama kontrolirati vozače, putnike i vozila, sve akcije će unaprijed biti najavljene dok će svakodnevnim redovnim postupanjem pokušati utjecati na sigurnost prometa gdje je suradnja vozača u tom segmentu najvažnija.
 

Priopćenja