Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\polis.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 20. do 26. prosinca 2021.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 11 prometnih nesreća, od kojih 3 sa 2 teže i 1 lakše ozlijeđenom osobom i 8 s materijalnom štetom

Od ukupnog broja, najveći broj prometnih nesreća se dogodio na području Šibenika i Vodica, njih 10, od kojih 3 sa 2 teže i 1 lakše ozlijeđenom osobom i 7 s materijalnom štetom. Na području Knina dogodila se 1 prometna nesreća s materijalnom štetom, a na području Drniša nije bilo prometnih nesreća.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su uzroci neprilagođena brzina kretanja vozila – 10 kao i nepoštivanje prednosti prolaza – 1.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 285 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (165), nekorištenje sigurnosnog pojasa (35), nepropisno uključivanje/isključivanje (39), upravljanje pod utjecajem alkohola (24), korištenje mobilnog telefona za vrijeme vožnje (10) i dr., a ujedno su iz prometa isključena 24 vozača i 10 vozila.
 
Ovom prilikom izdvajamo situaciju od 21. prosinca u Šibeniku oko 23 sata kad je 53-godišnjak, koji je upravljao osobnim automobilom Renault šibenskih registarskih oznaka i kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 2,07 g/kg alkohola u organizmu, izazvao lakšu prometnu nesreću na način da je izišao van kolnika sa suprotne strane ceste i udario u ormarić javne tvrtke koji se nalazio uz cestu. Vozač je zadržan do otrježnjenja, a protiv njega je podnesen Optužni prijedlog.
 
Obzirom na statističke pokazatelje, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu, a ranije smo već i najavili da će do kraja godine biti pojačan nadzor i kontrola prometa na cestama.
 

Priopćenja