Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 29. studenog do 5. prosinca 2021.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 14 prometnih nesreća, od kojih 3 sa 3 teže i 1 lakše ozlijeđenom osobom i 11 s materijalnom štetom

Od ukupnog broja, najveći broj prometnih nesreća se dogodio na području Šibenika i Vodica, njih 11, od kojih 3 sa 3 teže i 1 lakše ozlijeđenom osobom i 8 s materijalnom štetom. Na području Knina dogodile su se 2, a na području Drniša 1 prometna nesreća s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su uzroci neprilagođena brzina kretanja vozila – 13 kao i nepoštivanje prednosti prolaza – 1.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 227 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (137), nekorištenje sigurnosnog pojasa (40), nepropisno uključivanje/isključivanje (20), upravljanje pod utjecajem alkohola (20), korištenje mobilnog telefona za vrijeme vožnje (8) i dr., a ujedno su iz prometa isključena 24 vozača i 4 vozila.
 
Ovom prilikom, između ostalih, izdvajamo sljedeće situacije osoba zaustavljenih kako upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola:
- 4. prosinca u 20,45 sati u Kninu, zaustavljen je 63-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom Volkswagen šibenskih registarskih oznaka, a tom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 1,77 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je zadržan do otrježnjenja, a protiv njega će biti podnesen Optužni prijedlog,
- 4. prosinca u 23,55 sati u Murteru, zaustavljen je 29-godišnjak koji je upravljao mopedom Gilera šibenskih registarskih oznaka, a tom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 1,88 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je zadržan do otrježnjenja, a protiv njega će biti podnesen Optužni prijedlog,
- 5. prosinca u 0,45 sati u Šibeniku, zaustavljen je 51-godišnjak koji je upravljao teretnim vozilom Fiat šibenskih registarskih oznaka, a tom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 1,69 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je zadržan do otrježnjenja, a protiv njega će biti podnesen Optužni prijedlog.
 
Izdvajamo događaj u prometu od 1. prosinca u Šibeniku kad se 65-godišnjak, upravljajući osobnim automobilom Citroen šibenskih registarskih oznaka za vrijeme kad mu je vozačka dozvola oduzeta, kretao trgom Poljana, zatim Ulicom kralja Tomislava te se kraj Katedrale sv. Jakova spustio preko stepenica i izašao na cestu. Vozač je uhićen i zbog počinjenja više prekršaja uz Optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku gdje mu je Rješenjem određeno zadržavanje u zatvoru u trajanju od 15 dana.

Obzirom na statističke pokazatelje, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu, a ranije smo već i najavili da će do kraja godine biti pojačan nadzor i kontrola prometa na cestama.

Priopćenja