Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\policijsko vozilo.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 15. do 21. studenog 2021.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 15 prometnih nesreća, od kojih 5 sa 2 teže i 3 lakše ozlijeđene osobe i 10 s materijalnom štetom

Od ukupnog broja, najveći broj prometnih nesreća se dogodio na području Šibenika i Vodica, njih 11, od kojih 3 sa 2 teže i 1 lakše ozlijeđenom osobom i 8 s materijalnom štetom. Na području Knina dogodile su se 3 prometne nesreće od kojih 1 s 1 lakše ozlijeđenom osobom i 2 s materijalnom štetom dok se na području Drniša dogodila 1 prometna nesreća s 1 lakše ozlijeđenom osobom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su uzroci neprilagođena brzina kretanja vozila – 13 kao i nepoštivanje prednosti prolaza – 2.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 277 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (178), nekorištenje sigurnosnog pojasa (46), nepropisno uključivanje/isključivanje (15), upravljanje pod utjecajem alkohola (19), korištenje mobilnog telefona za vrijeme vožnje (9) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 28 vozača i 3 vozila.
 
Ovom prilikom ističemo kako je 20. studenog u 20,50 sati u Kninu, 55-godišnjak koji je upravljao teretnim vozilom šibenskih registarskih oznaka, skrivio lakšu prometnu nesreću, a tom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 1,42 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je zadržan do otrježnjenja, a protiv njega će biti podnesen Optužni prijedlog.
 
U noći 20./21. studenog provedena je akcija usmjerena na prekršaje vozača pod utjecajem alkohola i prekršaje mladih vozača kojom prilikom je kontrolirano 56 vozila kao i 112 osoba te je evidentirano 5 vozača pod utjecajem alkohola kao i jedan vozač koji je upravljao vozilom bez vozačke dozvole.
 
Obzirom na statističke pokazatelje, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu, a ranije smo već i najavili da će do kraja godine biti pojačan nadzor i kontrola prometa na cestama, naredni tjedan prema vozačima teretnih automobila.
 

Priopćenja