Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\policija.jpg
Od ukupnog broja, većina prometnih nesreća se dogodila na području Šibenika i Vodica, njih 16, od kojih 2 s 2 poginule osobe, 3 sa 2 teže i 2 lakše ozlijeđene osobe i 11 s materijalnom štetom. Na području Knina dogodile su se 2 prometne nesreće s materijalnom štetom, dok su se na području Drniša dogodile 2 prometne nesreće od kojih 1 s 1 poginulom osobom i 1 s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su uzroci neprilagođena brzina kretanja vozila – 16 kao i nepoštivanje prednosti prolaza – 4.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 295 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (195), nekorištenje sigurnosnog pojasa (46), nepropisno uključivanje/isključivanje (28), upravljanje pod utjecajem alkohola (11) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 10 vozača i 1 vozilo.
 
Također, izdvajamo dva slučaja postupanja prema osobama koje su zbog počinjenih prekršaja privedene na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku, Stalna služba u Kninu, gdje im je Rješenjem određeno zadržavanje u zatvoru:
- 22. listopada oko 22,30 u Vodicama zaustavljen je 30-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom Opel zadarskih registarskih oznaka, za vrijeme dok mu je na snazi zabrana upravljanja osobnim vozilima, izmjerena mu je koncentracija od 1,12 g/kg alkohola u organizmu, a kod sebe nije imao ni vozačku dozvolu niti osobnu iskaznicu,
- 23. listopada oko 20,13 sati u Bilicama zaustavljen je 47-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom Seat splitskih registarskih oznaka, vozeći brzinom višom od dozvoljene, upravljajući vozilom prije stjecanja prava, izmjerena mu je koncentracija od 1,31 g/kg alkohola u organizmu, a također je i osobnom automobilu istekla valjanost prometne dozvole.
 
Obzirom na statističke pokazatelje, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 
Posljednji tjedan smo svjedoci smrtnog stradanja trojice motociklista, a ovom prilikom ističemo i njihovu vožnju nepropisnom ili neprilagođenom brzinom te pozivamo sve vozače mopeda i motocikala da poštuju prometna pravila, a sve druge vozače da posebno pripaze u vožnji jer su vozači mopeda i motocikala najranjivija skupina u prometu prilikom prometnih nesreća, makar one bile i manjeg intenziteta.

Priopćenja