Tjedna analiza stanja u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 27. rujna do 3. listopada 2021.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 16 prometnih nesreća, od kojih 2 sa 2 teže i 1 lakše ozlijeđenom osobom i 14 s materijalnom štetom

Od ukupnog broja, većina prometnih nesreća se dogodila na području Šibenika i Vodica, njih 14, od kojih 2 sa 2 teže i 1 lakše ozlijeđenom osobom i 12 s materijalnom štetom. Na području Knina nije bilo prometnih nesreća, dok su se na području Drniša dogodile 2 prometne nesreće s materijalnom štetom.

 

Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su uzroci nepropisno kretanje po kolniku – 2, nepoštivanje prednosti prolaza – 1, nepropisna brzina – 2, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti – 2 te ostalo – 9.

 

U proteklom tjednu utvrđena su i sankcionirana ukupno 473 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (354), nekorištenje sigurnosnog pojasa (43), nepropisno uključivanje/isključivanje (11), upravljanje pod utjecajem alkohola (4), upravljanje vozilom prije stjecanja prava i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 14 vozača i 6 vozila.

 

Ovom prilikom, između ostalih, ističemo kako je 1. listopada u Oćestovu, zaustavljen 44-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom Opel gospićkih registarskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 2,32 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je zadržan i uz Optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku.

 

Obzirom na statističke pokazatelje, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

 

Kako je vrijeme za vožnju mopedima i motociklima još uvijek pogodno, poseban apel i dalje šaljemo tim vozačima da ne voze bez zaštitne kacige, bez vozačke dozvole ili neregistrirana vozila, da prilagode brzinu kretanja uvjetima na cesti i da poštuju prometna pravila tako i svim drugim vozačima skrećemo pozornost na povećan broj mopeda i motocikala u prometu, da se u više navrata uvjere da su sigurni napraviti bilo koji manevar u prometu kako se ne bi dogodila prometna nesreća.

Priopćenja